sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Светиите покровители

Светиите покровители

Нина НордНина Норд
Джедай
788554
Светии покровители
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Съществуват различни светии, които са покровители на интересни групи от хора. Така например Габриел Посенти, който все още официално не е обявен за светец, е покровител на собствениците на огнестрелно оръжие.

Канонизираният за светец свети Аменд Маастрихтски, живял през седми век преди новата ера, е покровител на лозарите, търговците на вино и собствениците на барове.

Свети Изидор получил известност не само благодарение на благочестивия си живот, но и на любовта си към науките. През 1999 година папа Йоан Павел Втори официално обявил свети Изидор за покровител на всички, които ползват компютри и хората, които ползват Интернет.

Света Зита, живяла през тринадесети век, работела като прислужница и страдала заради добрината си – тя давала на просяците не само храната си, но и храната, която приготвяла за господарите си. Тя се смята за покровителка на домашните помощнички и сервитьорите.

Професии

За покровител на автори на тестове, редактори и издатели се смята апостолът Йоан Богослов. Свети Иво Кермартенски, живял през тринадесети век, е покровител на юристите и нотариусите. Той се прославил с това, че се изявявал като безплатен адвокат на бедняците, които трябвало да се явяват по обвинение по граждански и по наказателни дела.

Свети Бернардин от Сиена, живял през четиринадесети век, събирал с публичните си речи хиляди души в цяла Италия. Днес той се смята за покровител на работещите в сферата на рекламата и връзките с обществеността.

Света Маргарита Клитъроу, живяла през шестнадесети век, е покровителка на деловите жени. Тя продължила бизнеса на мъжа си – богат месар, след като той починал и станала прочута с деловите си качества.

Свети Томас Мор се смята за покровител на политиците, чиновниците и бюрократите.

Свети Гонтран се смята за покровител и патрон на наемните убийци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ас
ас
22.03.2014 11:54
Свети Гонтран се смята за покровител и патрон на наемните убийци.
Явно католическата църква показва на кого служи,но положително не на Бог май?
0
2
Покровителстван
Покровителстван
19.11.2012 16:02
Ай стига бе.
0
0