Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни факти от живота на Микеланджело

Интересни факти от живота на Микеланджело

Микеланджело

1. Роден е през 1475 г., далечен сродник на графиня Матилда Тосканска.

2. Тъй като родителите му са били заети, Микеланджело прекарва по-голямата част от детството си в семейството на своята дойка. Именно от там се в породила любовта му към скулптурата – съпругът на дойката работел в каменна кариера.

3. Когато навършва шест години, Микеланджело губи майка си.

4. Микеланджело научил техниките на фреската едва на 13 в работилницата на художника Доменико Гирландайо.

5. Година след това отива да учи в академията, основана от Лоренци Великолепни.

6. Прави първите си творби – „Мадоната на стълбите” през 1490 до 1492г.; „Битката с кентаврите”, която е рисувана между 1491 – 1492г.

7. След като известно време се занимава с аутопсии (също както Леонардо да Винчи), Микеланджело започва да рисува антични и християнски сюжети.

8. Микеланджело заминава за Венеция, след което отива в Болоня. Там също успява да научи интересни неща за изкуството – от този период Микеланджело има скулптури („Ангел със свещник”, „Св.Петроний”).

9. От 1496 г. до 1501 г., Микеланджело живее в Рим, където изработва за Ватикана първата си изключително ценна творба – скулптурата Пиета. Тъй като скулптурата била наистина изящна, никой не можел да повярва, че е дело на толкова млад и все още неопитен скулптор. Затова Микеланджело решава да гравира своя подпис - единствената негова творба, на която има подпис.

10. След като през 1501 г. се връща във Флоренция, Микеланджело прави скулптурата на Давид. Статуята е направена, за да бъде сложена на площада на града, срещу Палацо Векио.

11. Три години по-късно той, заедно с Леонардо да Винчи, изрисуват Камерата на Съвета (Палацо Векио), но всичко е унищожено след война през 1512 г.

12. Може би най-голямата мечта на Микеланджело като скулптор не е била изпълнена – през 1505 г. го викат в Рим да направи гробница на Юлий II, тогавашен папа, но по-късно парите за проекта са спрени.

13. Предлагат му да изпише тавана на Сиксинтската капела през 1508 г., но идеята на Юлий II да изрисуван само 12-те апостола, се струва твърде лесна за Микеланджело и той решава да нарисува над 300 библейски фигури. По-късно папата намира идеята на Микеланджело за добра и се съгласява с нея. Изрисуването на тавана отнема на твореца 4 години.

14. Приписват се различни връзки на великия творец, някои даже твърдят, че не е имал сексуални отношения и той се е отдал на целомъдрие. В поезията и творбите му има откровено еротични елементи.

15. Микеланджело продължава да твори почти да смъртта си. Последното върху, което е работил, е било 6 дни преди неговата гибел. Микеланджело умира през 1564 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Мики
Мики
23.12.2013 11:36
Уникален! Обикновено съм скептично настроена към съвремените италианци, защото са се превърнали в един доста пропаднал народ. Но определено Древен Рим и Италия от времето на Ренесанса и Барок са едни от най - любимите ми исторически периоди. Като цяло Микеланджело ми е слабост, особено със скулпутрата си Давид. И не само. Един невероятен човек на изкуството, просто като гледам творбите му и сякаш усещам присъствието ми.
3
0
боряна
боряна
10.02.2013 15:51
най-великия
1
0
edno momi4e...
edno momi4e...
12.11.2012 06:35
интересно!
2
0