Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Символика и значение на зеления цвят

Символика и значение на зеления цвят

Алое

Цветовете влияят на нашата психика. Ако можем да определим зеленото съвсем накратко, най-подходящо би било – оптимизъм и изобилие. Най-често характеризираме заления цвят с природата – раждане на природата, обновяването, началото на нов живот.

Изключително универсален като багра, дългото съзерцаване на зелен цвят успокоява психиката, освобождава нашата душа от лоши и ненужни мисли. При по-тъмните нюанси вече говорим за увереност.

Ако сте от хората, които обичат зеления цвят, това означава, че обичате равновесието, умеете да усещате, да разбирате, състрадателна личност сте. Съвсем спокойно можем да заявим, че зеленият цвят е цвят на хармония - внушава едновременно усещане за спокойствие и възраждане на живота.

Проблемът при хора, които обичат зелената багра е в това, че заради дълбокото си убеждение, че нещата трябва да бъдат в равновесие и хармония, вземат решения доста трудно.

Ако определяме червения цвят като цвят на любовта и дълбоката страст, то можем да кажем, че зеленият е също любов, но такава, която е насочена към нас самите.

зелен цвят за сватбена украса

Можете да изберете цвета, за стените в хола, дневната или спалнята – ще подейства добре на психиката, ще направи помещението свежо, но само, ако сте избрали бледи нюанси.

Зеленото е символ на много държави и присъства в голяма част от флаговете. Пример за това е Ирландия, където зеленият цвят в тяхното знаме символизира англо-номадския елемент от населението.

Не случайно и светофарът светва зелено, когато може да се преминава – зеленият цвят символизира възможността за движение, за растеж.

По-искрящите нюанси не носят същата символика – те по-скоро напрягат и объркват съзнанието. Но ако сте заложили на зелен тоалет, трябва да знаете, че това ще каже на вашите събеседници, че бизнесът ви е в кръвта и късметът е на ваша страна.

Едновременно с това ще намекнете, че можете да правите компромиси, така че всички да останат доволни, да има равновесие. От всички цветове в палитрата, зеленият уморява нашите очи най-малко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
56
45
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
йоана
йоана
04.03.2014 21:32
сайта ви е много ЯК!Много ми харесва какво качвате!
3
5
mary
mary
19.09.2012 10:37
И аз така знам, че зеления цвят успокоява!
5
3