Символът на крилатото слънце
The symbol of the winged sun
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Символът на крилатото слънце

Символът на крилатото слънце

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Нефертити

Крилатият слънчев диск се среща в древноегипетската, шумерско-месопотамската, хетската, персийската, южноамериканската и дори в австралийската символика и има много негови вариации.

През Викторианската епоха изображението на крилатия слънчев диск се е трансформирало постепенно в християнски символ, който олицетворява животворящата сила на Бог.

Смята се, че крилатият диск представлява слънцето в момент на слънчеви затъмнения, като крилата и понякога присъстващата птича опашка изобразяват елементи от слънчевата корона, която може да се види само по време на пълно слънчево затъмнение.

Има и версия, според която слънчевият диск с крила е изображения на митичното небесно тяло Нибиру, което е описано в митологията на древния Изток.

Слънчево затъмнение

Крилатият слънчев диск е символ на небето, слънчевото могъщество, възобновяването на живота, а също така е символ на божественото, на величието, мощта и вечността на духа.

В древен Египет изображението на крилатия слънчев диск се е асоциирало с Ра и Гор, които са слънчеви богове според египтолозите.

Много често крилатият слънчев диск е бил изобразяван с две кобри отстрани. Смята се също така, че на някои гробници изображението на крилатия слънчев диск символизира богинята Маат – богинята на истината, справедливостта, вселенската хармония, божествен ред и етични норми.

Небесната богиня-майка Нехбет, която е една от дъщерите на Ра, се изобразява с крилат слънчев диск върху главата. Също така се срещат и изображения с крилат слънчев диск на най-древния египетски бог на изгряващото слънце – бог Хепри, който е свързан с прераждане и новия живот.

В Шумер и Месопотамия крилатият слънчев диск е бил много мощен символ и амулет, който предпазва от врагове. Той се е асоциирал с бога на слънцето Шамаш и с върховния асирийски бог Асур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest