sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Голямата пирамида в Чолула

Голямата пирамида в Чолула

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
773187
Голямата пирамида в Чолула

Чолула е град в Мексико, където се намира масивната едноименна пирамида. В дните преди испанското завоевание Чолула е свещен град, а също и важен търговски център. Когато Ернан Кортес го вижда, той казва, че това е най-красивия град извън Испания. Районът вероятно е обитаван в продължение на повече на 3000 години, а оригиналната пирамида може да е на възраст над 2000 години. Самата пирамида е една от най-големите в света.

Строителството на пирамидата е предприето в четири етапа, първият от който започва 2 в. пр. Хр. Тя е посветена на бог Кецалкоатъл. В началото тя е имала предназначение на храм.

От архитектурата и предметите, които са намерени на мястото става ясно, че храмът има силни връзки с близките градове и с брега, защото са намерени мидени черупки под един от олтарите.

Пирамидата в Чолула е масивна конструкция, по-голяма дори от пирамидите в Египет по обем. В нея са се правили религиозни ритуали на човешки жертвоприношения, дори и на деца. След време обаче пирамидата е изоставена и забравена и тя изчезва под една могила. Даже сега самата пирамида е под могилата и отгоре има построена църква.

Голямата пирамида в Чолула

В днешни дни археологическият обект на Голямата пирамида в Чолула е доста голям. Тя обхваща 25 акра и е доста висока. Това я прави най-голямата база на която и да е пирамидална структура.

Ориентирана е на север-северозапад и е насочена към залязващото слънце по време на лятното слънцестоене. Налице е и естествен извор под пирамидата, което означава, че това е мястото на оригиналното и построяване. Под пирамидата също така има и пещера.

Интересен факт е, че пирамидата е разкрита едва през 1910 година по време на строеж на лудница.

История разказва, че когато конквистадорите навлизат по тези земи, Голямата пирамида е била толкова свещена за местните хора, че те се организират и я покриват с големи количества пръст, за да не я открият чужденците. И преди да се разкрие през 1910 година местонахождението и погледнато отдалече, мястото прилича на огромен хълм, заобиколен от град.

Сега вътрешността на пирамидата е разкопана, за да видят посетителите и различните етапи на построяването и.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
някой си
някой си
02.04.2012 02:11
..или по-точно “покорители“.
1
0
някой си
някой си
02.04.2012 02:09
Интересна информация, но се пише “конкистадори“, а не “конкВистадори“. Думата е с испански произход и значи завоеватели.
1
0