Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Как да се предпазим от манипулатори

Как да се предпазим от манипулатори

ValentinaValentina
Новак
722
Как да се предпазим от манипулатори
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Всеки от нас е бил манипулиран в някаква ситуация. Въпросът е да не ставаме жертви на нечии злонамерени манипулации.

Трябва да се научим да разпознаваме манипулаторите – как мислят и действат, за да не ставаме средство за користните им цели. Те провокират добронамереността на околните, чувството им за вина и използват ласкателство.

Шаренето на очите, докато общувате, неспокойни жестове с ръце и т.н. са по-елементарни признаци. Има и много по-добри манипулатори - хора, които не изпитват вина или срам, когато правят някого нещастен.

Колкото по-несигурни сте, толкова по-голяма е вероятността да ви манипулират. Бъдете по-проницателни за другите и разпознавайте манипулативните тактики бързо.

Познавайте себе си. Манипулаторът знае слабостите ви и как да ги използва, за да получи каквото иска. Така че не бъдете наивни и нека това да си личи.

Манипулаторът често е очарователен и в началото ще го харесате. Много е умел, когато мами. Разпознава вашите реакции и преценяват слабите ви места по тях. Разбира се, и той не е съвършен.

Доверете се на себе си, на интуицията си. Ако се чувствате неловко и смутени в общуването с този човек, вземете мерки да не се поддавате.

Наблюдавайте eфекта, който има върху другите. Често манипулаторът обича да е център на внимание, да се оплаква, да се изкарва жертва, за да предизвиква съчувствие или вина. Способен е да твърди, че сте казали нещо, което не сте и да създава излишни конфликти. Забележете ако се отнася с пренебрежение или насмешка към нещата, които казвате; дразни ли се, когато ви се е случило нещо хубаво; дали има разминаване между това, което казва и прави.

Не воювайте в изгубена битка. Едва ли може да се разберете с манипулатора. Той си служи с измама и това е неговият начин на комуникация, така че никакви откровени, разумни доводи няма да помогнат. Може да си навредите. Ако постоянно сте жертва на манипулации, може да стигнете до депресия и да загубите вяра в себе си.

Научете се да казвате НЕ. Не винаги е нужно другите да ви одобряват. Не трябва непрекъснато да се грижите за другите.

Не се опитвайте да промените манипулатора – по-добре работете върху себе си. Най-сигурният начин да се справите с него е да контролирате своите действия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
59
411
311
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Manipuliran
Manipuliran
25.07.2014 10:41
И какво разбрахме от тая статия: че начина да не се поддаваме на манипулации е като не им се поддаваме. Супер съвет! Вече знам как да се предпазя.
4
3
радостина
радостина
05.05.2014 08:38
ха,те само със присъствие ти вредят
3
0
ваня
ваня
06.11.2013 15:26
аз съм била с вампири наистина има такива хора само със силата на ума те подтискат да се хвърли6
4
1
Валя
Валя
21.03.2013 22:01
Виждам, че повечето сте патили от емоционални пиявици, хората, които се впиват в душата ви и ви стъпкват емоционално, но това е по скоро свързано с малтретиране /психическо/ - да обиждаш, унизяваш, човека до тебе, или много близо до теб, си е чиста проба малтретиране.
Пострадате ли от такъв човек, не само бягайте, ами ако можете спирайте го с всички възможни средства - не премълчавайте пред хората от срам, че сте пострадали, защото след вас друг човек ще попадне в лапите на такова чудовище.
На мен ми се иска да засегна друг вид манипулатори - тези, които преследват лични интереси, били икономически, или придобиване на власт. Те обикновенно са изкусни демагози, популисти, и омайват доста хора, точно по гореописания начин, плюс още похвати. Те са страшни, наистина страшни, защото могат да повлекат много повече от един човек. С интриги, сплетни, вайкания успяват да настроят едни срещу други различни хора, и гледайки сеира на създаваните междуособици да си постигат целите, които общо взето са почти винаги пари или власт /постигнеш ли власт, то е ясно, че ще има и пари/. Нямам предвид тук политическите манипулатори, те са си цял раздел порода. Има дребнички едни такива, мушморочести, за които това е начин на живот. При тях няма достойнство, чест, коректност - това са непонятни неща. Но център на внимание чрез непрекъснато самоизтъкване или вайкане е един от похватите за постигане на целите. После са интригите, за да могат да се изтикат неудобните хора, защото то всеки е свободен да се излъже, но понякога се хващат несъотвествия, пораждат се съмнения, и се отделя някой, дето почва да задава неудобни въпроси. Тогава манипулатора се опитва да смачка неудобния чрез шарене насам-натам из групички от хора, които /странно защо/ са омаяни от "чара" на толкова "добрия" човек, дето "помага" на всички. Манипулаторите обикновенно са и подмазвачи, но и страхливци.
Трудно е, за много хора наистина е трудно да хванат машинациите, защото безскруполността и наглостта на манипулаторите е безгранична и минават през всичко в името на целта си.
Не пожелавам на никой да се сблъсква с такива "същества". Просто ако дори мъничко се усъмните в нещо, което някой ви разказва около час, пък не можете да си спомните за какво точно е ставало дума, но пък сте останали с убеждението "брях, какъв добър и знаещ човек", тогава се постарайте да избистрите нещата с конкретни въпроси. И когато никога не успеете да разберете отговора, бил той разточителен и обстоятелствен, тогава внимавайте, и си дръжте очите на четири. И когато ви предлагат помощ, пък после може да разберете случайно от други хора, че "помагаш, пък после за едното благодаря ..." - със сигурност сте попаднали на начинаещ или вече изпечен манипулатор.
Пазете се!
5
1
30
30
29.12.2012 21:13
Текста е много добър,съгласен съм и с това че,много хора използват слабите "души" за да си излеят комплексите и помията която е в мозъците.За тези хора има няколко определения-казват им енергийни вампири,манипулатори,комплексари и още 1000 имена.Но за мен това са нещастни хора които не искат и никога няма да научат защо са родени на този свят.Те просто съществуват.Неможем да ги съдим,а само да ги съжеляваме.Всеки е бил и от една и от другата страна.Защо неможем да ги разпознаем (поне от първия път),защото те несъзнателно манипулират.Защо манипулират?Защото така им е удобно!Защо им е удобно? И те незнаят защо,но така им харесва,така си представят живота.Факторите са страшно много.Немогат да се опишат.Но за страдащите-това е вашият шанс да се научите да живеете пълноценно и да не се предавате.ТОВА КОЕТО НЕ ВИ УБИВА,ВИ ПРАВИ ПО-СИЛНИ!!!!
10
1
продължавам
продължавам
06.12.2012 02:16
Отървах се от един подобен ад и още си ближа раните.
Мисля, че още бая бой ще има да ям по тая линия, ама нейсе.
Мамка им на тия, дето го правят съзнателно, нарочно и целенасочено."Как да се предпазим от манипулатори" ли? От раз. От корен и от дъно.Режете, късайте и не на части и не малко по малко. Всичко и от раз. Като махане на лепенка цитопласт: рязко и отведнъж. Или, ако предпочитате, като дръпване на лента кола маска. И никога, никога връщане назад. Станалото, станало. Било каквото било: не се самообвинявайте, не се срамувайте, не се самобичувайте. Вашият живот си е Ваш. Само Ваш. И, ако му позволите -на живота си- той може и да е прекрасен. Борете се, БОРЕТЕ СЕ и вярвайте в това, което правите (въпреки високата цена, която ще платите).

П.С. А, ей тия изказвания: "Щом осъзнаваш как стоят нещата, спасявай се. От това явно зависи живота ти. Не можеш ли просто да се разделиш с този човек. Това което му позволяваш да ти причинява е ужасно, но зависи само от теб. Щом си го осъзнала значи си силна! Просто действай! Успех" изправят на крака.
Аз продължавам. И дано успея.
5
1
Знаещ
Знаещ
25.05.2012 09:42
Това с манипулирането и манипулаторите е ТОЧНО в целта!
Езикът на тялото не е показателен за това как да разпознаете един манипулатор добре-самите манипулатори се усъвършенстват с времето и някои се владеят почти до съвършенство.
Ключово за разпознаването на манипулаторите е точно поведението им пред другите-желанието да са център на внимание,умението да лъжат добре и безкрупулно-плюене по другите зад гърба им за да се изкарат нещо повече,умението да вникват в характера на заобикалящите ги и експлоатирането на слабите им страни.Последното се проявява с вкарване на психо атаки,т.е удряне по-слабите им места,използване на добрината,щедростта,съчувствието на другите като се изкарват жертви.Едновременно с това те правят другите жертви чрез изсмукване на психическите им сили/проява като пасивен вампиризъм чрез оплаквания за щяло и нещяло или активен вампиризъм чрез умишлено създаване на напрежение и конфликти/ и/или в комбинация с най-обикновено муфтене на материални блага.
Имам личен опит с изкусни манипулатори,те притежават поне част от гореописаните качества.И все пак манипулаторът се разпознава най-лесно по делата си!Ако наблюдавате един човек,при когото има ясно разграничаване между дела и думи да внимавате!
Желателно е скъсване с такива хора,независимо дали те са ваши роднини,любими,дори брачни партньори.
Егоизмът е полезен,когато става въпрос за отстояване на себе си и личното си щастие,здравето или не дай си Боже-живота!
8
1
ори
ори
02.03.2012 12:19
Всичко в статията е вярно, макар и далеч не е изчерпателно. Аз също бях с такава ситуация на манипулиран човек. Върха беше, когато незнайно защо нещо ме караше да се хвърля през терасата. Само със силата на разума и внушението успях да не го направя. Размислих се дълбоко и осъзнах, че именно заради манипулатора до мен съм в това състояние. Тогава станах друг човек - спрях да му обръщам внимание, когато ми се искаше му отвръщах по начин какъвто на мен в момента ми харесва и с две думи изобщо не се съобразявах с него. Намерих си начин, в ситуации, в които той излива гнева си по мен да се предпазя психически и това да не ме засегне. Направих всичко, което ми дойде на ум. И имаше страхотен резултат. Освен че аз си възвърнах радостта от живота, но и той вече не постъпва така с мен. Разбра, че не обръщам внимание на глупости и стана внимателен и някак си по-спокоен. Не че е идеален, но има коренна промяна. Единственото, което мога да посъветвам всички, попаднали в такава ситуация е - НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ - ВИЕ СТЕ УВАЖАВАЩИ СЕБЕ СИ ХОРА! НЕ ДОПУСКАЙТЕ НЯКОЙ ДА ВИ ПРАВИ НА МАЙМУНИ!
7
1