Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво означава да разсипеш сол

Какво означава да разсипеш сол

DesislavaDesislava
Джедай
3858
Какво означава да разсипеш сол
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Няма човек, който да не вярва в силата на знаците или в суеверията. Едни вярват повече, други по-малко, но истината е, че всеки вярва в нещо. Случвало се е някой да казва „Какви са тези глупости, някакви суеверия. Аз не вярвам в такива работи” и в същото време да се заговори за нещо неприятно и той да „чукне на дърво”.

И така , какво означава да разсипеш сол?

Поверията и тълкованията за това са много и различни, като в различните краища на планетата те дори си противоречат. Солта присъства не само на нашата трапеза, а и в много поверия, легенди, ритуали и обичаи. Вярва се, че боговете много са почитали солта. Използвана е в много ритуали, като жертвоприношения, сключването на договори, смятана е за символ на изобилие и богатство и много други.

При повечето от българските поверия , ако разсипеш сол е на лошо, вещае нещастие, кавги и проблеми. Ето и няколко от най-известните поверия свързани с разсипването на сол.

1. Ако човек разсипе сол го очакват кавги и караници с близките му. Вярва се, че ако вземеш щипка от разпиляната сол и я хвърлиш през лявото си рамо, това няма да се случи.

2. Друго поверие гласи, че ако разпилееш сол, то това са пари хвърлени на вятъра.

3. Още в древни времена солата е присъствала при натуралната размяна, тя се е ползвала като средство за разплащане, като нещо което е скъпо и ценно. За това когато разсипем сол е на загуба, сиреч ще загубиш нещо ценно.

4. Ако се посипе сол върху главата на бременна и тя след това се пипне първо по носа, то значи, че ще роди момче, а ако се пипне по брадата-момиче.

5. Разсипеш ли сол над огън или в огнището-ще се случи нещо лошо в къщата.

6. Ако дете играейки със солницата, разпилее солта от нея ще стане прахосник.

7. Солта е смятана за богатство от древни времена за това се смята, че нейното пилеене вещае бедност.

8. Друго суеверие е, че разсипаната сол носи лош късмет.

За това ако разсипете сол не я събирайте, никога няма да можете да съберете всичките кристалчета, просто хвърлете три щипки зад гърба си-там където се вярва, че дебне дявола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
46
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
ki
ki
22.02.2015 15:02
Bbbbbbb
1
1
Иана
Иана
10.03.2014 09:56
Това с посипване на сол по главата на бременна е направо смехотворно суеверие. Pолът на детето се определя още при сливането на половите клетки :D
4
8
Анонимен
Анонимен
24.07.2019 14:57
Moje da e sueverie, Babeni divitini . Kakto iskash go narechi , no e pravilno!!!
1
2
Далинда
Далинда
11.09.2014 12:07
Таз' па и тя!! Ти биология учила ли си изобщо?!
4
1
Дидка
Дидка
29.01.2013 21:07
Аз съм чувала, че е хубаво като разпилееш сол да не се ядосваш, а да се усмихнеш и да я почистиш. : )
3
4
Сфетуля
Сфетуля
05.05.2012 12:03
Добре де, след като изсипем сол, и не трябва да я събираме а само да хвърлим щипка през рамо, какво става с разпиляното? Например, ако сипвам от пакета в солницата и се разсипе по плота, хвърлям щипка през рамо, и? Цял живот да не си чиста плота ли?
10
1
Ив
Ив
04.05.2012 23:31
2 седмици постоянно бутах солничката, не обърнах внимание какво означава, но забелязах, колко често се случва. След това 1 месец имах здравословни проблеми и нито един път вече не изсипах солничката. Наскоро пак ми се случи но вече хвърлям през рамо и нищо не става :)
5
1