sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Страхът от числото тринадесет

Страхът от числото тринадесет

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Страхът от числото тринадесет
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Един от хората, които са се страхували много от числото тринадесет, е бил австрийският композитор Арнолд Шонберг. Тази фобия станала причина и за смъртта му.

През 1950 година личният му астролог казал, че скоро композиторът навършва седемдесет и шест години и това ще е критичната година за него, тъй като седем и шест прави тринадесет.

На тринадесети юли 1951 година, когато станал на седемдесет и шест години, композиторът отказал да стане от леглото си и лежал така целия ден, за да избегне каквито и да било фатални инциденти. Още повече, че денят бил петък.

От притеснение и страх той получил инфаркт тринадесет минути преди полунощ, след като прекарал в ужас и страх от смъртта почти цялото денонощие.

Страхът от числото тринадесет

Страхът от числото тринадесет се нарича трискаидекафобия. В някои хотели на Ню Йорк изобщо няма тринадесети етаж, за да не се изнервят гостите на хотела.

Сред най-известните хора, които са имали фобия от числото тринадесет, бил Адолф Хитлер. По време на Втората Световна война изтребителите, които трябвало да носят номер тринадесет, носели четиринадесети номер.

Във Формула едно няма болид с номер тринадесет. Според слуховете това се дължало на факта, че през двадесетте години на двадесети век имало три катастрофи с коли с номер тринадесет.

Съществуват и обратни примери – шахматистът Гари Каспаров смятал, че тринадесет е щастливото му число и през 1985 година станал тринадесетия световен шампион по шах, след като победил Карпов с тринадесет на единадесет.

В културата на Китай числото тринадесет носи щастие. В Италия, освен обичайния страх от числото тринадесет, присъщ за европейците, за нещастно се смята числото седемнадесет.

Обяснението се крие в гробовете на древните римляни. Върху гробовете им често било изписано VIXI, което се превежда като „Аз живях” или „Животът ми свърши”.

Но ако се съберат римските цифри шест и единадесет, се получава числото седемнадесет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
51
41
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
16.03.2014 23:53
На мен също 13 ми е любимо число и ми носи късмет. На петък 13-ти винаги ми върви, а самото число е важно (и както казах любимо) за мен защото има голяма стойност в личния ми живот.
0
0
теодоркаа
теодоркаа
10.02.2014 19:30
13 ми носи късмет
0
0
Ади
Ади
28.02.2012 19:34
На мен 13 ми е любимото число! Рожденият ми ден е на 13 октомври! Обичам това число, носи ми само късмет!!!
1
0
Юлиана
Юлиана
18.11.2011 14:37
внушение?
0
0
invisible
invisible
10.11.2011 20:40
От както го прочетох, това число ме преследва. Вече няколко дни го виждам постоянно.
0
0