sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Силата на обонянието

Силата на обонянието

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Силата на обонянието
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Ние рядко отделяме внимание на обонянието си освен в случаите, когато то ни подсказва, че ни дебне опасност. Наслаждаваме се на аромата на цветя и парфюми, но като цяло обонянието ни не е особено важно за нас.

Въпреки че не го забелязваме, то може да прави истински чудеса. Обонянието може да ни дари със способности на екстрасенси. Сигурно някога сте усещали емоциите на други хора.

Почти всеки може да прецени кой го харесва и кой - не. Тук играе роля не вашата интуиция, а носът ви. Благодарение на феромоните, които носът ви усеща, но вие не го разбирате, можете да определите дали някой ви харесва и е привлечен от вас сексуално.

Хората усещат миризмата на страха на други хора, която също не може да бъде определена, но мозъкът я регистрира. Това става заради химични сигнали, които се намират в потта и сълзите на хората.

Силата на обонянието

Влиянието на тези сигнали все още не е изяснено докрай, но със сигурност по-голямата част от действието им се проявява в подсъзнанието. Вашият нос незабелязано за самите вас може да ви накара да пазарувате повече.

Продавачите наричат това ароматен маркетинг. В някои магазини в отдела за бански костюми се усеща лек кокосов аромат, който предизвиква мечти за плаж, а в отдела за детски дрешки се усеща ароматът на бебешка пудра.

Обонянието ни манипулира паметта ни. Понякога случвало ли ви се е когато гледате телевизия, да си спомните определен епизод от детството си, без да е свързан с това, което гледате?

Едва ли се досещате защо е това, но то най-вероятно е предизвикано от някакъв аромат, който в този момент носът ви е усетил. Можете да използвате тази особеност за своя изгода.

Когато учите, асоциирайте миризмите с определени думи. Така например когато се сетите за аромата на любимия ви сладкиш, ще можете да се сетите и какво сте учили, докато той е бил до вас.

Това се дължи на факта, че обонятелната луковица в мозъка има силна връзка с хипокампуса, където се намира паметта и методите за кодиране. Когато отслабва визуалната памет, паметта, свързана с аромати, остава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest