sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Разчетоха кивота на Орфеевия завет

Разчетоха кивота на Орфеевия завет

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669366
Разчетоха кивота на Орфеевия завет

Според лингвистичния анализ на плочката и кивота, се касае за тракийска писменост отпреди 7 000 години.

Орфеевият кивот с първата заветна плочка се намират във Врачанския исторически музей. Работата си по разчитането им представи във Враца д-р Стефан Гайд.

Находките са открити през 60-те години от археолога Богдан Николов край село Градешница и се съхраняват повече от 30 години в музея. Според лингвистичния анализ на плочката и кивота, се касае за тракийска писменост, предхождаща египетското пиктографско писмо с близо 2000 години.

Разчитането на тези два артефакта би могло да промени вижданията за българите като нация и свещен народ, допълни д-р Гайд.

Според Стефан Гайд, кивотът е на 7 000 години.

Тази своя хипотеза той разви пред журналисти при посещението си във Регионалния исторически музей във Враца. Тя е в основата на новата му книга "Тракийското писмо декодирано-II".

Другото твърдение в книгата е, че при продължаващите проучвания на екипа на Гайд е открито запазено в бохарския диалект в Египет название на един от знаците за храм.

Той звучи "Орфей" или "Ерфей". Изговорът е запазен до днес в диалекта, разпространен в Северен Египет, в делтата на Нил. Фонетично той съвпада с името на считания за праотец на траките Орфей, категоричен е Стефан Гайд. Това е първият исторически факт за Орфей, смята лингвистът.

Втората книга на Стефан Гайд е посветена изцяло на оброчната плочка и други артефакти, открити край криводолското село, изпъстрени с пиктографски знаци. В нея се твърди още, че откритият при разкопките артефакт, считан досега за макет на храм, всъщност е първият кивот. В смисъл на свещен ковчег със завета на божеството и избрания от него народ, поясни Гайд.

Основание за твърдението си намира в разчитаните, както и при култовата плочка, пиктографски знаци, с които е изпъстрено глиненото ковчеже. Според него ясно се различават знаците, означаващи "Орфей" /храм/, "Кивот" /ковчег/ и "Завет" /пакт, договор/, а посланието записано по стените на ковчежето гласи: "Кивотът на Орфеевия завет".

През юни Стефан Гайд представи своята първа книга "Тракийското писмо декодирано". В нея се твърди, че пиктографските знаци върху плочките от Градешница и Караново са най-старата писменост в света, тя е създадена от траките и може да бъде разчетена през египетското пиктографско писмо.

Според неговите сравнителни и компютърни анализи текстът върху плочката от праисторическото селище край Градешница е молитва към триединния бог.

Системни разкопките на селището край Градешница се правят в продължение на няколко години от археолога от врачанския музей Богдан Николов. То е датирано от ранната халколитна епоха или 5000 години преди Христа, информира археологът Георги Ганецовски.

Още тогава Богдан Николов изказва тезата, че пиктографските знаци върху 17 глинени артефакта са най-старата писменост в света. Правени са три опита за нейното разчитане, коментира археологът Георги Ганецовски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
44
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
нина
нина
10.02.2016 10:22

някои проучвания за бг гени
4
117
Глупости
Глупости
13.08.2013 09:25
Какво общо имаме пък ние с древните траки? Айде стига сте си приписвали постиженията на други народи.
3
122
Тангра
Тангра
06.08.2013 19:06
По-полека с гласността. Не сме в позиция да даваме гласност. Ние си знаем,че сме били първи, но от известно време една държавица с лукава хитрост се опитва да хегемонизира , а и някои от последните супер открития заминават натам с еднопосочен билет. Не случайно тези реликви са били закопавани, за да ги прочетем, когато отмине въздействието. Ванга много ясно е казала, че Българина ще разбере кой е и цел свет ще го уважава. Всеки сам трябва да се самоусъвършенства (най-добре с йога) и когато стигне нивото на свободата, всичко ще стане ясно.
11
0
Веселин Ботев
Веселин Ботев
27.06.2013 00:56
Цялата истина е, че Българите са потомци на Атлантите, които са се заселили в Египет после една част са се преселили в Азия , където основават Велика България с столица Булгари-Вавилон. Друга част се е преселила в Тракия и в един момент от време те са се срещнали и са образували сегашна България
5
116
Николай Митев
Николай Митев
07.10.2011 09:33
Българи, търсете истината докато дишате!
Вменявайте това и на децата си! И помнете, че има сили, които искат да ни изтрият от лицето на земята!
Борете се до края си с тях!
И мислете.
20
116
иван
иван
02.02.2011 18:37
По голямата част от античната история на българите е присвоена и ограбена от други. Необходима е ревизия на писаното за българската история.
14
0
daqna
daqna
08.12.2010 15:04
Българската земя е свещенна и трябва да се даде гласност на всички открития, които се правят по нашите земи. Така ще знаем полагащото ни се място в световната култура. Нашите учени много добре знаят, че голяма част от човешката история е манипулирана от платени учени.
17
0