sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ексхумират Уилям Шекспир

Ексхумират Уилям Шекспир

Къщата на Шекспир
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Останките на известния писател и драматург Уилям Шекспир ще бъдат ексхумирани. Целта е да се разбере дали авторът на "Ромео и Жулиета" и "Макбет" е бил наркоман.

Екип палеонтолози е подал молбата за разрешение до Англиканската църква, за да разкопае гроба на известния творец. Гробът се намира в църква в Стратфорд на Ейвън.

"400 години след смъртта си Шекспир остава един от най-известните хора в историята, но никой не знае от какво е умрял", казва проф. Френсис Текери от университета на Витватерсранд в Йоханесбург, ръководител на екипа.

"С изследването на останките се надяваме да установим ясно какъв живот е водил, от какво е боледувал и какво е причинило смъртта му", допълва той.

Учените ще използват супермодерно компютърно оборудване, за да създадат триизмерна реконструкция на Шекспир.

Експертите се надяват това да им помогне да установят от какво е умрял драматургът през 1616 г., но и какъв живот е водил.

Технологията сега толкова е напреднала, че скелетът може да бъде изследван, без да се повреди. Дори без да е необходимо да бъде местен в специална лаборатория.

Екипът се надява да е готов с резултатите до 400-годишнината от смъртта на Шекспир през 2016 г.

Проф. Текери е искал вече разрешение да отвори гроба на Шекспир преди 10 години, когато той установи, че 24 лули, намерени, където е била градината на драматурга, са използвани за пушене на канабис.

Върлите фенове на Шекспир се възпротивиха на твърдението, че драматургът е създал гениалните си произведения, докато е бил под влиянието на дрога.

Уилям Шекспир е погребан до олтара на църквата "Света Троица" в Стратфорд два дни след смъртта си. Епитафията, изсечена на надгробната му плоча, съдържа проклятие към хората, които биха преместили останките му, нещо, което е внимателно избегнато при реконструкцията на църквата през 2008 година.

Още преди 1623 година на северната стена на църквата е поставен погребален паметник на Шекспир, който го изобразява в момент на писане, а изсеченият текст го сравнява с Нестор, Сократ и Вергилий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Lia
Lia
03.02.2012 13:47
И кому е нужно това? Как ще се обогати творчеството му след като разберем дали е бил наркоман и от какво е починал?
1
1
Aleksandra95
Aleksandra95
24.11.2011 16:59
Много дълго чак до 2016година :Д:Д а може и да не намерат неговия труп защото много учени твардят че той не същестлува !
1
0