sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Котката е любимец на 10 000 години

Котката е любимец на 10 000 години

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Котката е любимец на 10 000 години
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Котките са станали домашни любимци на човека преди десет хиляди години. В древността са им се покланяли, защото са ги мислели за пратеници на боговете.

Най-богатата котка в света е Розалинда Че, сиамска котка, която наследила от стопанката си седемстотин и петдесет хиляди британски лири.

Много специалисти са на мнение, че котките имат паранормални способности – ясновидство и телепатия. Това не е доказано, но е факт, че котките чувстват приближаващата опасност.

На остров Фраджос в Индийския океан живеят само котки. Те са потомци на котки, които са се спасили при корабокрушение през деветнадесети век. Островните котки се хранят с риба и ракообразни.

Котката е любимец на 10 000 години

В света има около четиристотин милиона домашни котки. Палмата на първенството държи Австралия, където на десет жители се падат девет домашни котки.

Писателят Ърнест Хемингуей никога не се разделял с котките и отглеждал десетки котки в дома си, които смятал, че му носят късмет и са неговият талисман.

Мъркането на котките е много полезно. То спомага за ръста на костната тъкан при възрастните хора. Домашните котки при опасност могат да развият скорост до петдесет километра в час.

В град Литъл Рок, САЩ, се организират единствените в света котешки надбягвания. Собственикът на котката победител получава награда от две хиляди долара.

В древна Япония използвали котките като часовник и определяли времето по свиването на зениците на животните. През осемнадесети век в психиатричните болници имало котки, които служели за успокояване на пациентите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
54
42
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
...
...
24.03.2015 22:26
Информацията на коткомразката е стара може би,защото в последната информация за кучетата пише,че са опитомени само 5000 години по-рано тоест преди 15 000 години и то тогава се говори за вълци.
А за котките има друга интересна информация:
В древността са Египтяните им се кланяли, защото са ги мислели за пратеници на боговете,но котките са били домашни любимци в Кипър още 4000 години, преди египтяните да ги увековечат в своите йероглифи.Тоест това би правело 14 000 години за котките,но да не изпадаме в дребнавост.Истината е че постоянно излизат нови открития,така че няма смисъл сляпо да се придържаме към определени данни.Не е важно кога хората са ги опитомили важното е че всеки има право да обича определено
животно.Омразата е абсолютно излишна,но всеки има право и на нея щом е решил да цапа себе си с такива чувства.
0
0
ALusiana
ALusiana
27.10.2013 15:32
Като ги мразиш защо четеш за тях тцтцтццт
8
1
.
.
20.02.2012 06:39
а кучетата са любимци от началото на Праисторията-близо 40 000 години! Мразя котките и съм много щастлива, че са били толкова малко време любимци-ха!!!
1
12
Мария Мартинова
какъв ти е проблема, аз пък мразя кучета :P обичам само малките защото са много сладки, но аз обожавам котките, дори за котки убивам, така че си затваряй проклетата човка!
3
0