sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-странните обитатели на океаните

Най-странните обитатели на океаните

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Най-странните обитатели на океаните
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Океаните представляват около седемдесет процента от земната повърхност и осигуряват около половината от въздуха, който дишаме, благодарение на микроскопичен фитопланктон.

Океаните са голяма загадка. В момента е изследван само един процент от океаните. В тях обитават невероятни същества и само някои от тях са известни.

Макропина е риба, която има уникална анатомия, развила се по време на приспособяването към начина й на живот. Тези риби са много крехки и се деформират от най-малка промяна в налягането.

Макропина има мека прозрачна глава и очи, които се въртят във всички посоки, покрити със зелени клепачи. Това обаче всъщност не са очи, а сензорни органи.

Най-странните обитатели на океаните

Батизаврусът е дълбководен змиеглав, който живее в тропическите и субтропическите морета на дълбочина три хиляди и петстотин метра. Той е дълъг около петдесет сантиметра.

Това е суперхищник, който убива всичко по пътя си и дори езикът му е покрит с много остри зъби.

Огромната риба хаулиод е един от най-ужасните хищници. На опашката си тя има малка топка, която свети и привлича вниманието на рибите. Хаулиодът има огромни, приличащи на бивни зъби, които стърчат от устата.

Тази риба атакува жертвата си с висока скорост и забива зъбите си в нея, след което я омаломощява и я поглъща. Тя може да глътне риба, по-голяма от нея самата. Хаулиодът живее на 2800 м дълбочина.

Рибата капка живее на дълбочина 800 м край бреговете на Австралия. Кожата й е направена от желатинова маса, която е по-плътна от водата и това позволява на рибата да плува по океанското дъно. Отличителна черта на рибата капка е нещастният израз на лицето й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest