sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какви страхове ни преследват

Какви страхове ни преследват

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Какви страхове ни преследват
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Всеки човек се страхува от нещо. Някои крият страховете си дълбоко, но това оказва влияние върху поведението им и светоусещането им. Всеки човек се сблъсква с четири типа страх през живота си.

Единият страх е от загуба на собствената идентичност, загуба на собственото „аз”. Някои хора се страхуват да не заприличат на другите и да се смесят с тълпата.

Друг страх е страхът от самотата, от неприемането ни в обществото, от това, че сме аутсайдери. Тогава човек се чувства не само самотен, но и изолиран и беззащитен.

Страхът от смъртта е един от най-силните. Само човекът, за разлика от останалите живи същества, знае, че е смъртен. Това предизвиква страх и често се трансформира в страх от промяната.

Какви страхове ни преследват

Страхът пред това, което не можем да променим. Ние знаем, че сме ограничени в действията си, защото има установени норми и правила, които не ни позволяват да действаме спонтанно.

Ако човек е хармонично развита личност, той преодолява тези страхове. Но ако някой от страховете не е преодолян напълно, възникват четири личностни типа.

Шизоидният тип е човек, който изпитва страх пред самораздаването. Той се стреми към самостоятелност и самодостатъчност. Той не иска помощ от никого, не иска да е длъжен на никого.

Такъв човек държи хората на дистанция, без да дава на никой да прекрачи създадената от него граница. Той има развит интелект, но има проблеми с проявите на чувства.

Този тип личност се формира през първите месеци от живота на детето, когато има нужда от грижи и емоционално общуване с майка си. Липсата на това води до страх от света и развитие на недоверие към всеки.

Депресивната личност е човек, който изпитва страх пред самотата и изолацията. За него е важно да обича и да бъде обичан, да има доверителни отношения с някого.

Той е зависим от мнението на околните. Когато се сближи с някого, изпитва страх, че ще го загуби. Отдава се изцяло на другия и прави всичко, което той поиска.

Този тип личност се формира от дълъг период на зависимост от майката. След грижите детето трябва да получи автономност и самостоятелност. Майката не трябва да го изолира от външния свят.

Личност с натрапчиви идеи. Такъв човек изпитва страх пред промените. Той се опитва да се предпази от всичко. Той се страхува от любовта и се жени по сметка. Този тип личност се формира във възраст от две до четири години, когато детето се сблъсква със забрани и правила. Прекомерният контрол предизвиква психично разстройство при децата.

Истерична личност – това е човек, който изпитва страх пред необходимостта и пред ограничаването на свободата. Той мрази правилата и реда. Опитва се да бяга от отговорност, обожава празниците, иска да е в центъра на вниманието.

Този тип личност се формира във възрастта от четири до шест години, когато детето овладява нови поведенчески модели. Ако отсъстват правила, детето развива истерични наклонности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest