sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Загадките на човешкия мозък

Загадките на човешкия мозък

Нина НордНина Норд
Джедай
760558
Загадките на човешкия мозък
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Смята се, че мозъкът получава информация от околния свят, преработва я и взима едни или други решения. Според мнението на специалисти мозъкът може да съхранява до петнадесет трилиона различни данни.

Има обаче случаи, в които част от мозъка на човек е отстранена – както е в случая с четиринадесет годишния Ахад Исрафил, който при нещастен случай загубил част от най-важния си орган.

Животът му не се различава много от живота на връстниците му, чийто мозък е недокоснат - освен факта, че той е в инвалидна количка.

Но момчето мисли като останалите на неговата възраст. Има теория, според която механизмът на мозъчната дейност кара да работи нещо, което се намира извън човешкото тяло.

Загадките на човешкия мозък

По този начин мозъкът е само комутатор, който приема сигнали и ги предава. Има специалисти, които смятат, че съзнанието изобщо не е свързано физически с мозъка.

Аргументът в тази полза е, че мозъкът, както и всеки друг орган на човешкото тяло, се състои от клетки, а те не могат да мислят. Получава се, че мозъкът е устройство, което открива мисли.

Има много случаи в медицината, когато хората се лишават от част от мозъка си, но след като се възстановят, това не им личи по нищо.

През 1935 г. в болницата Свети Винсънт в Ню Йорк се родило бебе, което живяло двадесет и седем дни. То спяло, плачело и се хранело както и всички останали. След внезапната му смърт патоанатомът щял да припадне, защото се оказало, че черепната кутия на бебето била напълно празна.

Дори най-съвършеният автомобил не може да функционира без мотор, затова явно представите ни за човешкия мозък не съответстват на истината.

Не е изключен фактът някои от хората на планетата ни да не са със съвсем човешки произход, а да са нещо като биороботи, смятат специалисти.

В противен случай няма обяснение за случаи, в които работници загубват част от мозъка си и вместо да лежат в несвяст, сами стават и отиват до лекарския кабинет.

Разбира се, в подобни случаи може да се стигне до загуба на някои способности като говор или слух, но способността за мислене не се губи, освен в драстични случаи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest