sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Слоновете постигат целите си заедно

Слоновете постигат целите си заедно

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Слонове
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Слоновете са от групата на най-съобразителните животни наред с шимпанзетата и делфините. Социалният живот на слоновете е високоорганизиран.

Начело на стадото е най-старата слоницата, защото в стадото на слоновете цари матриархат. Между редовите животни също има социални отношения, които следват строги правила.

Слоновете обединяват усилията си за защита и грижа на потомството си и заедно вдигат старите слонове, които са паднали и не могат да се изправят сами.

Те проявяват невероятните си умствени способности не само в дивата природа. Когато е необходимо, слоновете обединяват усилията си, за да получат храна.

Тестове със слонове се правят много рядко, най-вече защото работата с тях е много опасна. Неотдавна бе повторен класическият експеримент със слонове, който е правен през тридесетте години на миналия век с примати.

За експеримента са били подбрани дванадесет мъжкаря и още толкова женски. На средата на площадка била поставена волейболна мрежа, а на разстояние от нея имало дъска с купички в червен цвят, в които имало царевица.

Дъската била овързана с въже, чиито краища се намирали зад мрежата. Слоновете е трябвало да отидат до мрежата и да дърпат въжетата, за да издърпат дъската с купичките.

Но за да стане това, дъската трябвало да се дърпа едновременно от двете страни. Животните бързо схванали, че не могат да се справят поединично и затова действали заедно.

Някои слонове проявили невероятна съобразителност. Една от слониците придържала с крак въжето, докато мъжкар издърпвал другия му край. По принцип слоновете рядко действат заедно в природата, но ако се наложи, се обединяват, за да постигнат целта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
х
х
19.11.2014 00:44
Не,Мишо-хората са много по-глупави,отколкото си мислят някои.
0
0
misho
misho
14.05.2012 09:36
Животните са много по-умни отколкото си мислят някои.
0
0