sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Животни, които използват подръчни материали

Животни, които използват подръчни материали

Нина НордНина Норд
Джедай
760562
Горила
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Векове наред се е смятало, че умението да се използват инструменти е характерно само за човека, но обитателите на животинското царство могат да използват приспособления вместо инструменти.

Гризачите могат да бъдат научени да използват инструменти. Дегусите, които са дребни гризачи, роднини на чинчилите, могат да бъдат обучени да използват лъжичка за хранене.

Макаците, които живеят до будисткия храм в Лопбури, Тайланд, са известни с това, че обичат да издърпват косми от главите на посетителите на храма.

След това те използват тези косми вместо конци за зъби. Женските макаци нарочно чистят зъбите си с бавни движения, за да обучават децата си. Когато малкият макак сбърка, майка му го поправя. Явно обучението е много древна черта на приматите.

Октопод, който изпълзва черупка от кокосов орех в качеството на портативна броня е последно допълнение към постоянно увеличаващия се списък на ползвателите на подръчни средства сред животните.

Октоподът успява да се мушне в половинка от кокосов орех и се залепва за вътрешността й. Октоподът е първото безгръбначно, което е в състояние да използва подръчни средства.

Горилите не само са много силни – десет пъти повече от възрастен човек, но имат и много добре развит мозък. Дивите горили използват клони, за да проверят дълбочината на блатата.

Те могат да направят временни мостове от храсти, за да преминат през най-дълбоките участъци на блатата. За разлика от повечето примати, които използват инструменти най-вече за хранене, горилите ги ползват и във ежедневието.

Морските видри, известни като калани, използват камъни, за да отчупят парче скала, ако в някоя нейна пукнатина се е завряла риба.

Делфини

Делфините, които са известни като мозъка на моретата, също използват инструменти. Те използват морски растения, които стискат в устата си, за да почистят дъното в търсене на дребни рибки и други морски обитатели.

Слоновете могат да се похвалят с най-големите мозъци на планетата. Те хвърлят камъни и дървета по електрически огради, за да ги повредят. Азиатските слонове са известни с това, че си подбират пръчки с необходима дължина и дебелина, за да убиват насекомите по гърбовете си.

Орангутаните в дивата природа са разработили свирки от листа, които им помагат да сплашват хищниците и да контактуват един с друг от големи разстояния.

Враните могат да използват клончета и собствените си пера вместо инструменти. Враната може да хвърля камъчета в тясно пространство с вода на дъното, за да повдигне нивото й.

Шимпанзетата са използвали каменни чукове преди четири хиляди години. Те са в състояние да си направят сами копия за лов на животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest