Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Животните-воини

Животните-воини

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Животните-воини
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

От незапомнени времена хората са използвали животни по време на война и това продължава и до днес, макар и не в разгара на битката – от надушване на бомби до патрулиране на бреговата линия.

Някои от животните са станали без свое желание доброволци във войните. По време на Втората Световна война се е провел странен експеримент с прилепи.

Хирург, разстроен от нападението на японците в Пърл Харбър, предложил да се закрепят миниатюрни бомби към прилепи. Летящите доброволци трябвало да предизвикат няколко хиляди малки взривове в японски градове, като се промъкнат под покривите на къщите.

Реализацията на идеята се провалила, въпреки че получила зелена светлина от най-високо ниво. Много от прилепите просто отказвали да сътрудничат и в резултат на тяхното участие във войната бил изпепелен хангар на американската армия и генералски автомобил.

Животните-воини

Камилите са били част от кавалерията в районите на Северна Африка и Близкия Изток. Миризмата на камили стресирала конете на враговете и ги карала да бягат в различни посоки.

Много често персийската армия превръщала камилите си в тежка артилерия. Извън пустинята обаче камилите не могат да се справят така, както конете, а с развитието на огнестрелното оръжие ролята им се обезличила.

Пчелите са били използвани още от древните гърци и римляни като бойно оръжие. По време на средновековните обсади на замъци, през Втората Световна война и по време на войната във Виетнам са се използвали пчели, които безпощадно жилели враговете.

Тюлените в Калифорния вече отдавна са си заслужили славата на едни от най-добрите помощници във флота на САЩ. Тези морски бозайници имат отлично зрение в условия на слаба осветеност, могат да плуват със скорост до четиридесет километра в час и могат да се гмуркат на дълбочина до триста метра. Те се ползват за детектори на мини и за издирване на изчезнали в морето хора.

Животните-воини

Гълъбите от древни времена са се използвали като пощальони. Пощенските гълъби благодарение на навигационните си навици могат да се върнат вкъщи от стотици километри.

Най-голямата им популярност е през Втората Световна война, когато са използвани двеста хиляди гълъби. Гълъб на име Шер Ами успял да спечели френския кръст за храброст, защото успял да достави важно послание въпреки сериозна рана от куршум.

Именно на този гълъб дължи спасението си седемдесет и седма американска пехотна дивизия, известна като Изгубения батальон, изолирана от немските войски.

Слоновете са се използвали като оръжие, способно да унищожи голяма част от вражеската войска. Често те били облечени в броня и върху тях седели стрелци с лъкове.

Древните индийци са били първите, които са започнали да използват слоновете в качеството на живи танкове. Практиката бързо се разпространила в Близкия Изток.

Древните гърци и римляни са използвали слонове по време на войните. Конете се ужасявали от вида и миризмата на слоновете, а войниците трябвало да се борят със страха си, когато виждали огромните животни.

Постепенно появата на топове изключило нуждата от слонове на бойното поле. Военните мулета са играли решаваща роля по време на много войни. Те са били използвани за превоз на храна, оръжие и всичко необходимо за войниците.

Наполеон е прекосил Алпите върху муле, тъй като издържливостта на тези животни е много по-висока от тази на конете. Друго животно, изключително често използвано по време на война, е кучето.

Едрите породи са се използвали като часови още от древните египтяни. Римляните обличали кучетата в доспехи и топли дрехи, а испанските конкистадори са използвали облечени в броня кучета по време на нахлуването в Южна Америка.

Конят е животно, изиграло велика роля в историята на всички войни. Конете са било опитомени преди пет хиляди и петстотин години. Древните египтяни са ги ползвали за теглена на колесници в качеството на устойчиви платформи. Това се използвало преди изобретяването на седлото.

Устойчивостта, получена от войниците благодарение на седлото, позволила на монголците на побеждават в битките и да покорят голяма част от света. Появата на конница предизвестявала края на цивилизацията, която не разполагала с коне. С появата на танковете и картечниците ролята на конете във войните се обезсмислила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest