Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Митовете, които не знаем

Митовете, които не знаем

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Митовете, които не знаем
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Един от най-срещаните митове, които се смятат за истина, е че храната, която падне на пода, е напълно годна за ядене, ако я вдигнете от пода за не повече от пет секунди.

Истината е, че обикновено на пода има страшно много микроби и ако храната падне върху него, тя веднага се изпълва с тях. Това особено важи за кухнята, където е истински рай за микроби от рода на салмонелата. Така че следващият път, когато изпуснете храна на пода, си спомнете това.

Много хора смятат, че всяка киселина изгаря кожата. Това обаче не е така. Съществуват стотици видове киселини, като някои от тях – лимоновата и оцетената се използват често от нас. Някои киселини обаче са изключително разяждащи. Солната, азотната и сярната киселина могат да изгорят кожата ви.

Мит е, че клетките на мозъка не се възстановавят. Причината, заради която хората са повярвали в този мит се крие във факта, че в продължение на много дълги години се е смятало, че сложната система на мозъка ще се увреди от ръст на нови клетки.

През 1998 г. обаче станало ясно, че мозъчните клетки имат способността да регенерират. Процесът на обучение и мозъчните центрове на паметта могат да създават нови клетки.

Абсолютен мит е, че светкавицата не удря два пъти на едно и също място. Всъщност светкавицата може да удари два пъти на едно и също място и доказателство за това е Емпайър Стейт Билдинг, която е удряна от светкавици двадесет и пет пъти годишно.

Мит е, че в Космоса не съществува сила на тежестта. На практика в Космоса има такава сила и именно гравитацията е причина за това, че звездите са около центъра на галактиката. Причината, заради която астронавтите са безтегловни е заради това, че те са в орбитата на Земята, привлечени са от нея, но едновременно се движат в страни от нея и така се получава безтегловност.

Мит е, че Луната има тъмна страна. Тя съществува само в песните и романите. Слънцето осветява всяка част на Луната, но тя има част, която няма как да бъде видяна от Земята.

Луната се върти толкова дълго около оста си, колкото и около Земята. Ни евинаги миждаме само едната страна на Луната, а когато виждаме полумесец, Слънцето осветява страните на Луната, които не са видими с човешко око.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Kamane
Kamane
05.02.2012 20:12
това с луната направо ме уби хахахахаха, който го е писал много си е вярвал...
0
2
М
М
20.10.2014 14:01
Мило момиче ти май си ходила на училище просто да не си вкъщи.
1
1
Миро
Миро
21.09.2011 01:44
Солната киселина не е опасна. С нея съм си мил ръцете и не изгарят. Ако имаш рани, щипе.
1
0
Е
Е
20.09.2011 17:58
Само да кажа, че тъмната страна на Луната не съществува, тъй като тя, също като Земята, се върти около оста си. Ние виждаме само осветената и част, защото тъмната се слива с Космоса и дава илюзията, че я няма.
0
2
Elena
Elena
20.07.2011 23:31
Двете пропорционални страни на черния фон е самото домино за Луната и индиго за нас хората. А като цялото пространство се казва Буда или по - лесно разбираемо, въздух и налягане. Аз така го разбирам.
2
0
много знаеш
много знаеш
21.06.2011 02:30
Е, ама няма постоянно тъмна страна, това се казва, има близка и далечна страна, при слънчево затъмнение далечната много ясно, че ще бъде осветена - най-простия пример.
0
0
лили
лили
21.02.2011 22:16
Луната има тъмна част, даже и тези тук да казват, че няма, аз съм се ровила много време и знам много добре всичко за Луната, така че да не ми се правят на много знаещи.
0
2