Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Спането на тъмно спасява от депресия

Спането на тъмно спасява от депресия

РалицаРалица
Новак
6422
Спане на тъмно

Излагането на слаба светлина през нощта – като например сиянието на телевизионния екран, може да предизвика промени в мозъка, които водят до резки промени в настроенията, включително депресия. Това става ясно от наскоро проведен експеримент със хамстери.

Въпреки, че все още не е доказано, че това е 100 % вярно за хората, тези факти могат да обяснят защо служителите, които работят през нощта, както и други – постоянно подложени на светлина през вечерта, са по уязвими към неспокойства и нарушения на емоционалните състояния.

Нощните лампи са неизменен уред, присътващи в почти всички спални помещения. Днес се провеждат все повече проучвания, опитващи се да дадат отговор на въпроса дали тяхната светлина в вредна за нощния сън.

За да разбере това Трейси Бедросян, докторант по неврология в университета в Охайо, САЩ, и неговите голеги поставили хамстери в две различни среди. В първия случай животинката била излагана 16 часа на дневна светлина и 8 на абсолютна тъмнина. Другият хамстер също бил оставян на 16 часа дневна светлина, но през нощта включвали в помещението му нощна лампа, с интензитета на TV екран.

След 8 седмици тествали гризачите. Учените изследвали поведението им и възможните сигнали, показващи, че някои от тях имат депресия. Наблюдавали дали хамстерите се включват в дейности, които обикновено харесвали – като например пиенето на захарна вода.

При хората, загубата на усещането за удоволствие се нарича анхедония и е основен симптом на депресията.

Спането на тъмно спасява от депресия

На хамстерите от двете групи бил предоставен избор дали да пият обикновена или подсладена вода. Хамстерите, изложени на светло през нощта, изпили еднакво количество от двете води, тъй като изгубили усещането за наслада от сладката вода.

Това означава, че те не различават хубавите от лошите усещания, а това може да се счете за симптом на начална депресия.

Мозъчните промени на хамстерите могат да са предизвикани и от непостоянно произвеждане на хормона мелатонин. Мелатонинът дава сигнал на тялото, че е време за сън, но ако има включена лампа тези сигнали не достигат до организма. За този хормон се знае, че има анти-депресивни свойства, ето защо неговото намалено количество може да предизвика състояния на депресия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest