sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Безсънието изтрива лошите спомени

Безсънието изтрива лошите спомени

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Безсънието изтрива лошите спомени

Отдавна се знае, че ако някой иска да реши някакъв проблем, за който не може да вземе решение или не намира изход, трябва да отложи това за сутринта.

Тоест трябва хубаво да се наспи, за да може мозъкът му да обработи на спокойствие информацията и след като човекът се събуди, решението на проблема си идва от само себе си.

Според най-новите изследвания на учени от САЩ това не е точно така. Важен компонент от състоянията на тревога, като в тях се включва и посттравматичния стрес, са спомените, свързани със страха.

Учените твърдят, че сънят играе много важна роля в развитието и разгръщането на спомените – както на добрите, така и на лошите, което не винаги се отразява добре на психиката.

Безсънието изтрива лошите спомени

Затова специалистите решили да разберат доколко липсата на сън след страшно събитие може да отстрани страха, свързан с него. Те наблюдавали реакциите на хора, които гледали филми, демонстриращи безопасно шофиране, както и неочаквани катастрофи.

Половината от участниците в експеримента били насилствено лишени от сън, а другите си легнали и спали цяла нощ. Резултатите, макар и донякъде очаквани, изненадали учените.

Оказало се, че участниците, които не спяли цяла нощ, нямали спомени, свързани с някакъв вид страх. Това обаче не можело да се каже за онези, които спали.

Това, според учените, може да бъде отправна точка в разработването на нови методи за лечение на хора, които се намират в състояние на безпричинна тревога или страдат от посттравматичен стрес.

Според учените е достатъчно човек да не си ляга една нощ, след като му се е случило нещо наистина неприятно, и на другия ден чувството на страх ще избледнее.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest