sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха гигантски праисторически пингвин

Откриха гигантски праисторически пингвин

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Откриха гигантски праисторически пингвин

Преди 36 милиона години поне 1 вид пингвини е бил висок колкото човека, и е бил оцветен в червено и сиво, откриха учени от САЩ.

Откритият наскоро вид, наричан воден крал, засенчва птичата еволюция, твърдят специалистите.

Пингвините неотдавна са станали черно-бели, и то вследствие на плуване, а не за камуфлаж. Заедно с поне още два вида праисторически пингвини, вкамененостите са намерени в Перу през 2007 година, но са обявени едва днес.

Учените са открили пера от крилете и по-малки пера от тялото на високия 1.50 метра вид пингвин. Най-високите познати съвременни пингвини са високи 1.20 метра.

„Открихме, че началото на крилото му е сиво, а вътрешната част е червено-кафява”, твърди учен Джулия Кларк , палентолог от университета Остин в Тексас.

Но екипът няма достатъчно пера от водния крал, за да определи цвета на цялото му тяло. „Не можем да определим целия цвят на пингвина все още, нито да кажем кои пера биха могли да бъдат част от по-светла шарка на пингвина – като очните и шийните пера на някои сегашни видове пингвини – такива като рокхопър-а”, твърди Дан Ксепка, палентолог от университета в Северна Каролина.

Но частици от костите показват, че тази определена вкамененост е на напълно пораснал пингвин, и затова намирането на сиви и кафяви черти е изненада.

Екипът е направил откритието, когато са сравнени микроскопични пичментични пакети, наричани мелансоми, във вкамененостите на перата със мелансоми от сегашни пингвини. Базирайки се на вкаменените мелансоми и техните форми и големина, учените успели да определят оригиналните цветове на перата.

Откритието бележи първият път, в който са намерени пера и вкаменелости от праисторически пингвин. Това също е първото директно доказателство, което учените имат, че сегашните цветове на пингвините са придобити наскоро.

Защо тогава пингвините са почернели? Може би е отговор към новите хищници, които се хранят с пингвини – като тюлените, смятат учените.

Това е феномен, наричан контраоцветяване. Белият цвят на коремите на пингвините ги слива със слънцето от хищници, гледащи ги от дълбините, а черният гръб ги слива с тъмното дъно, когато хищник ги дебне отгоре.

От друга страна меланосомът предполага, че тази шарка е страничен ефект от активния воден живот на пингвините. Меланосомът на водния крал има подобна структура и организация като тези на живи птици, които имат кафяви и червени пера, включително и зебрените шарки.

Но вкаменелите пигментични пакети са много различни от тези на живите пингвини, които имат по-големи и по-кръгли меланосоми, които са вързани заедно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest