Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Карма и Съдба»Какъв е мъжът с името Велик

Какъв е мъжът с името Велик

Какъв е мъжът с името Велик

В Речник на личните и фамилни имена в българския език професор Стефан Илчев отделя специално място на пожелателните имена в езика ни. Като цяло за тях се твърди, че са от славянски произход, но истината е, че народът ни открай време е давал на децата си имена, които да развият определено качество в наследника им.

За момичетата такива имена обикновено са тези на цветя с пожеланието да вземат от красотата и нежността на цветето или от неговата устойчивост. Най-често за мъжете са избирани имена, пожелаващи им сила, мъжество, смелост и устойчивост.

За тези имена не е нужно да се търси значението им, превеждайки името от гръцки или еврейски, то е напълно разбираемо за всеки. Все пак може да се обяснят някои моменти около изора на името Велик, Велин, Велислав и други и неговото женско съответствие - Велика, Величка.

Името Велик е свързано с Великден и на този светъл празник за всички християни, мъжът с име Велик, както и негови вариации като Велико, Величко празнува имен ден, тай като пожеланието в името им му да бъде велик човек.

В миналото с това име са наричани хора от висшите кръгове - князе, висши сановници, духовници и други. Днес името е разпространено повече във версиите Величко, Велин, Велислав.

Името Велик

Мъжете, носещи това име, са издръжливи, проницателни, с подчертан стремеж към лидерство и власт. Някои от тях се отдават на религията. Развитата им интуиция и ясните цели, които си поставят, работят в тяхна полза и те често ги осъществяват.

Те са комуникативни, дипломатични и доста проницателни и имат успех в начинанията, които си поставят за цел да доведат до край. Може би тази им целеустременост често ги поставя в групата на студенокръвните персони, но те знаят как да правят разлика между целта и средствата за нейното достигане, а това ги държи винаги в рамките на позволеното.

Някои от тях са артистични личности с богата фантазия и литературни способности.

И макар името Велик да не е сред най-често срещаните мъжки имена днес, то не е загубило аурата си на величие и значимост, с което обозначава своя носител.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest