sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Сардоникс - значение и свойства

Сардоникс - значение и свойства

Сардоникс - значение и свойства
Снимка: Amazon.com
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Сардониксът е кристал, известен още с името камък от Сарда. Той е известен в Европа още от древността.

Християнската култура също не го подминава, там е камъкът на апостол Филип. Древните различавали мъжки и женски Сардоникси. Женските били определяни като такива заради меките нюанси на цвета на камъка.

Това е кристал, разновидност на по-добре познатият оникс и се познава веднага по правилните, успоредно редуващи се бели, розови, кафяви и тъмночервени ивици.

В историята на камъните той заема място с широкото си използване при направата на камеи. Най-добрите антични камеи, запазени и до днес, са изрязани с този кристал. Най-добрите Сардоникси се намират В Южна Америка, по-точно на територията на Уругвай.

Лечебни свойства на Сардоникса

В стари лечебни книги се препоръчва камъкът да се стрие, разтвори във вода и да се пие при болки в стомаха и подуване на корема. Пак там се твърди, че женският Сардоникс ще помогне на жената да забременее, а мъжкият лекува раните, спира кръвотеченията и лекува язвите по всички части на тялото.

Съвременната медицина отчита възможностите на Сардоникса да регенерира и стяга костите при фрактури, да отнема болката, да профилактира ендокренната система и далака и затова се използва в литотерапията.

Магически свойства на Сардоникса

Сардоникс за успешен брак

В Индия от древността камъкът е символ на успеха и добрия късмет. В Европа символизират жизнената сила и успешния брак. Вярвало се, че камъкът пази своя стопанин от изневяра и предателство.

Камеите, гравирани от Сардоникс, били талисман при дълги и опасни пътувания в миналото. Затова за мощен талисман, даващ сила, смелост и за запазване от беди се избирал този кристал.

Има и схващане, според което Сардониксите улесняват достъпа до скрити знания, помагат да се разбере информацията от всякакъв тип, както и да се осмислят законите на света. Той подмладява, удължава живота, зарежда със смелост и дързост, жизненост и самоконтрол.

Маговете го използват, за да засили ясновидските им способности. Религията, идеологията и науката го имат за свой камък.

За коя зодия е предназначен Сардоникс

Сардониксът се използва като талисман, подходящ за зодия Дева. Той влияе на черния дроб, далака и храносмилателната система. Свързан е със слънчевия сплит и 3-та чакра, която управлява волята, емоциите и въображението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest