Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Поличби и поверия за дърветата в градината

Поличби и поверия за дърветата в градината

символика на трепетликата в градината

В древни времена хората вярвали, че има силна връзка между дърветата и човека и тя може да повлияе върху човешкия живот, здраве и съдба.

По-късно научно е доказано, че много растителни видове имат силно биоенергетично излъчване, което влияе положително или отрицателно върху енергийното поле на човека. Това е причина да се погледне по-сериозно на поверията за влиянието на дърветата, които хората садят в градините си. Ето най-интересните от тях.

Бреза - това дърво се приема като пазител на домашното огнище. Не бива обаче да се засажда в двора на къщата. То има негативна енергия, защото е адско дърво. С клони от брезово дърво са били Божия син. От клоните на дървото хората са правили метли, а от корите му факли, които запалвали на празници като Ивановден или на Петровден. От дебело брезово дърво напролет се точи сок, който се пие вместо вода.

поверия за брезата в градината

Върба - това дърво се смята за много устойчиво, защото е жилаво. С клонки от дървото се правят пръчки, с които се удрят леко децата на Лазаровден с пожелание да станат здрави като върбата. С върбовите клонки е свързано влизането на Исус в Йерусалим. Нейната разновидност - плачещата върба, се приема като символ на смъртта. Не е добре да се сади в двора, особено в чест на раждане на дете. Смята се, че това ще насочи съдбата му в лоша посока.

Трепетлика - това дърво се смята за прокълнато и не се препоръчва да се сади в двора, защото от него е направен кръста на Спасителя. Смята се, че трепетликата е силен енергиен вампир. Растяща наблизо трепетлика може да доведе до болести и проблеми в дома, според поверията.

Дрян - това дърво е първото, което цъфти напролет, а плод дава до есента. Свързва се със здравето и от него се правят сурвачките на децата за Коледа.

Липа - славяните са смятали това дърво за свещено. Трябва обаче да се засади по-далече от къщата, поне на 100 метра. Предпазва от гръмотевици. Ароматът е привлекателен за пчелите и те правят вкусен липов мед от цвета на дървото, а липовият чай е известен на всички в студените зимни дни.

Орех - това дърво е символ на победата и е добре да го има в двора, но не близо до самата къща, защото корените му са много мощни, освен това спуска прекалено плътна сянка. Под сянката на ореха се настива лесно според поверията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest