Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Селенит - влияние и свойства

Селенит - влияние и свойства

Селенит - влияние и свойства
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Селенитът е известен още като Лунен камък. Този минерал дължи името си на Селена, богинята на Луната, идваща от Гърция. Гърците са забелязали изключителната му прилика с парче луна още в древни времена, казвайки, че сякаш свети отвътре.

В допълнение към големия брой имена, камъкът има огромен брой разновидности. Изключително интересно е, че свойствата на селенита зависят не само от самия минерал, но и от неговото находище. Обикновеният селенитът се отличава с бледобял цвят, напомнящ мляко. Но в днешно време кристалите с розов, син или жълт оттенък не са рядкост. Най-ценният вид селенит е минерал с топъл жълт оттенък, напомнящ за мед.

Физични свойства на минерала

Селенитът е доста крехък камък, дори може да бъде надраскан с нокът на човек. Именно поради собствената си крехкост камъкът е изключително не обича да бъде в съседство с други минерали (особено ако са много по-твърди от него). Те могат случайно да надраскат крехкия минерал, причинявайки непоправими щети на външния му вид. Въпреки това, крехкостта има своите предимства: този минерал е лесен за шлифоване и полиране.

Минералът се отличава с характерен копринен блясък и изключителен преливащ ефект: светлинната лента може да се движи в зависимост от големината на ъгъла на видимост. Селенитът е прозрачен (именно тази характеристика определя блясъка на минерала отвътре). Камъкът обаче може да има примеси: глина, пясък, хематит, сяра, органични примеси - всичко това придава на камъка уникален вид.

Приложение на селенит

Поради повишената си крехкост, минералът се използва като сравнително евтин камък за изработка от занаятчии. Например в древността именно селенитът е служил като материал за направата на евтини чаши, фигурки и бижута. Пръстените не са много популярни поради факта, че камъкът в тях често ще се деформира, надраска и в крайна сметка ще се счупи. Така че селенитът служи като материал за производството на елегантни висулки, мъниста и гривни.

Трябва да се помни, че селенитът изисква специални условия на съхранение - специален температурен режим и специална влажност. В допълнение, експертите препоръчват покриването на продукти от селенит със специален прозрачен лак, който помага да се запази продукта в първоначалния му вид възможно най -дълго.

Магически свойства на селенита

Свойства на селенита

Магическите свойства на селенита са изучавани дълго време: смята се, че камъкът е в състояние да изчисти и успокои напрегнатия ум, повишава концентрацията, укрепва волята и способностите да се запомня.

Освен това минералът може да повиши нивото на емоционалност на собственика си, да повиши нивото на любов към дома му, да направи своя си собственик по-мечтателен, мек, нежен и сантиментален.

Той ще даде на собственика си предпазливост в действията и благоразумие в постъпките. Също така камъкът ще му даде способността да вижда бъдещето, умело да заобикаля всички неуредици в живота и да избягва повечето неприятности. Бъдете готови да слушате селенита и едва тогава той ще ви помогне!

Според някои легенди селенитът е един от най-важните семейни камъни: той осигурява надеждна атмосфера в къщата на семейна двойка, предпазвайки съпруга и съпругата от огромен брой скандали и кавги, както и от недоволство и недоразумения. За самотен човек обаче той може да бъде добър подарък: скоро той ще срещне истинската си любов.

Но не бива да се ограничавате с любовната цел на камъка: ако правите поклонение, тогава не забравяйте да вземете амулет, издълбан от селенит със себе си - след като посетите святото място, той ще придобие фантастична сила.

Съществува и мнение за връзката на селенита с ангела пазител на неговия господар. В трудна ситуация можете да поставите кристал под възглавницата си и в същата нощ ще видите пророчески сън, който ще ви помогне да разрешите важен проблем или да намерите изход от трудна ситуация.

По време на пълнолуние свойствата на камъка са склонни да се увеличават, така че по това време си струва да боравите със селенит възможно най-внимателно. Въпреки всички полезни свойства, не трябва да носите селенит на пълнолуние, ако сте склонни към капризи, сте твърде впечатлителни или реагирате болезнено на всичко - повишеното влияние на камъка може да ви изиграе жестока шега.

Лечебни свойства на селенита

Лечебно влияние на селенита

Лечебните свойства на селенита са наистина фантастични:

- Камъкът помага за бързото зарастване на рани и посттравматичен оток;

- Минералът може да увеличи еластичността на връзките и подвижността на ставата;

- Помага при заболявания, свързани с анемия;

- Помага за намаляване на кръвното налягане;

- Намалява главоболието и засилва умствената дейност;

- Предпазва зъбите от разрушаване;

- Прахът от камъка може да помогне при висока температура;

- Счита се, че лекува черния дроб, далака, ендокринната система, стомаха и червата;

- Той ще помогне при психологически разстройства: ще се справи с продължителната депресия, ще помогне за облекчаване на унинието и апатията, ще събуди у човека радост и воля за живот, а също така ще помогне на болния да мисли позитивно;

- Смята се, че минералът е добър лечител при заболявания, свързани със зрителни увреждания: просто трябва да го съзерцавате дълго време;

- Жителите на Древен Египет са използвали минерален прах (смесен с малко количество мед и сода), за да поддържат кожата във форма - с това лекарство са търкали проблемните зони;

- Тибетската медицина го препоръчва като лекарство за отстраняване на камъни в жлъчката;

- Албертус Магнус пише, че минералът е в състояние да облекчи честите припадъци и заболявания, свързани с белите дробове.

За кого е подходящ селенитът?

Въз основа на факта, че изключително непостоянната Луна защитава камъка, основните черти на характера на камъка са доста предвидими: нежност и мекота, топлина и гладка същност, но не забравяйте за малко капризност и егоизъм.

Въпреки малките недостатъци на минерала, астролозите го смятат за благосклонен камък. Ето защо няма хора, които биха пострадали от носенето на селенит. Въпреки това, камъкът все пак има своите любимци: Риби, Раци и Скорпиони - именно за тези зодии селенитът ще се опита да бъде максимално полезен.

Природата на минерала го прави отличен спътник за хора, посветили живота си на изкуството и културата, или комуникацията и служенето на Бога. Благодарение на селенита, представителите на тези професии ще почувстват максималната връзка с работата си, като по този начин ще станат много по-професионални и компетентни в своята област на дейност.

Според други учения, хората с имената Виктор и Полина трябва да имат селенит при себе си, както и хора, родени на новолуние - селенитът ще им помогне с голямо удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest