Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Зли сили и енергия»Суеверия за кукумявките

Суеверия за кукумявките

Суеверия за кукумявките

Като оставим настрана редица древни държави като Древна Япония и Древен Египет например, в които кукумявките да са се свързвали само с нещо негативно, до края на Средновековието в Европа те са били възприемани като неприятни и потайни за хората птици, но без да са има документирани конкретни суеверия с тях.

Все пак човешкия род е били наясно, че именно тези странни пернати са ги спасявали до голяма степен от набезите на мишките и плъховете, които били в състояние да унищожат цялата им реколта.

В Древен Рим към кукумявката се е гледало като източник на приходи. Считало се е, че ако птицата прелети над главата ти, значи съвсем скоро ще се радваш на охолство и богатство.

В Древна Гърция кукумявката, подобно на орела, е приемана като свещена птица, а самата Атина е била пълна с кукумявки, защото те символизирали Богинята на мъдростта. Може би именно от тогава и бухалът е започнал да се възприема като символ на знанието, кой знае?

Предполага се, че именно в края на Средновековието, когато светът вече вярва на всякакви суеверия, се появява и суеверието за кукумявката, която предвещава смъртта.

Основното суеверие, свързано с кукумявките, което е разпространено и днес в много европейски държави, включително и в България, гласи, че ако тази птица кацне на покрива на дадена къща, само до няколко дни в нея ще има покойник. Или че колкото пъти чуете крясъците на кукувицата, след толкова дни смъртта ще споходи дома, над който тя е била.

Кукумявки
Снимка: thierry79shooting/pixabay.com

Няма как да не споделим, че суеверията, свързани с кукумявките, са истинско бедствие за нещастните пернати. Много хора, живеещи с убеждението, че тези птици предвещават смърт, съвсем умишлено развалят гнездата им или дори убиват птиците и малките им. А истината е, че странният звук, който издават кукумявките и който плаши хората, всъщност се издава от тези птици, когато търсят любов от себеподобните си. Т.е. той трябва да бъде възприеман като зов за любов, а не като предвещание за смърт.

Днес в Япония, която спомнехме в началото на статията ни, хората рядко се страхуват от кукумявките. Особено много нашумява дори кафене, разположено в град Осака, в което можете да станете свидетели на безграничната любов между кукумявката Фуку и котката Маримо, които са израснали заедно от бебета и по настояще са неразделни приятели. От същото кафене можете дори да се снабдите с всякаква храна, от която бихте имали необходимост, ако решите сами да отглеждате кукумявки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest