Бижута-амулети
Nakit-amajlije

Бижута-амулети

Бижута-амулети
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Все по-често днес в ХХІ век може да се види как на бюрото на човек от бизнес елита се мъдри жаба с три пръста, как звезда със седем лъча виси на врата на млада дама или гривна с руни и други символи се подава изпод костюма на мъж на солидна възраст.

Това не е само модно увлечение, нито само сляпа вяра в силата на талисманите, а всичко това заедно, но и знак за уважение и грижа към този, от когото е подарен съответният символ.

И днес, както и в най-древни времена хората подаряват на близките си предмети, които да ги пазят и защитават, влагайки в тях личните си чувства, а това ги зарежда с позитивна енергия. Превръща ги в специални, в амулети.

Откога датира тази традиция и как е възникнала? Отговор на този въпрос идва от историята на амулетите. Най-напред е добре да се разграничат амулети от талисмани, защото това не са синоними.

Амулети и талисмани - прилики и разлики

Повечето хора смятат, че амулет и талисман са синоними, назоваващи едно и също понятие. Това не е вярно. Двата термина отделят различни по своята същност въздействия, които се очакват от предметите.

Амулет е название, което идва от латински език. Amuletum се превежда като защитаващ, тоест на този предмет се възлага роля на защитник на собственика си от болести, опасности, врагове, уроки и всички трудности и опасности в живота. Амулетът се носи като накит или се слага да краси стената или прага на дома.

Telesma е гръцка дума и се превежда като гадая, чародействам. С нея се назовават талисманите, от които се очаква да привличат към собственика си определени качества или състояния. Думата е преминава в гръцки от източните езици, където буквално значи магическо писмо. Вероятно в източните култури тези предмети са били съпровождани от тайни надписи, за да се усили ефектът им. Чрез заклинание даден предмет се превръща в талисман, а не сам по себе си.

Поява и развитие на амулетите

Aмулети

Историята на амулетите е толкова древна, колкото е и историята на човека. В най-стари времена разумният човек започва да се досеща, че някои предмети имат особена сила. Това е по време, когато още няма богове, не съществува наука, религия и дори магия. Първата крачка към опознаване на магическото става с изработването на амулет, който да пази и защитава от стихиите и опасностите на ежедневието.

Най-напред за защита се използват зъби, нокти и рога на убити животни. По-късно към тях се добавят раковините или перлите, които човекът изважда от водата. Необработеният планински кристал или кехлибарът привличат вниманието с красотата си, но и служат като защита на човека, който ги намира.

Хората искрено са вярвали, че тези привличащи погледа предмети ще ги пазят от беди. Те съчетават силата на природата с енергията на човека, а това е универсална формула на всеки предмет, който е предназначен да бъде амулет или талисман.

С течение на времето амулетите се променят. В обществото вече са се появили жреци, чародеи, гадатели и те придават на тези фетиши определена форма, избират материалите, от които се изработват, нанасят тайнствени знаци и символи, но основното си предназначение амулетите запазват във всяка епоха.

Днес тези ритуални предмети се подаряват като знак за привързаност, грижа и пожелание към близки и скъпи на сърцето хора. Отново със същото пожелание - да пазят своя притежател в трудни моменти.

От какви материали се изработват амулети?

Амулетът представлява малка вещ, която пази и защитава благодарение на определени сили, които са привлечени в нея със сложни ритуали.

Изработвани са в миналото от всичко, което природата дава на човека - дърво, кора, камъче, всеки предмет, акумулиращ силата на стихиите.

Днес амулети се използват по-рядко и за такива служат всякакви предмети, ползвани в ежедневието - моливи, запалки, дори кърпички. Много по-често обаче се използват украшения. Стойността на зареденото с положителна енергия бижу се повишава многократно.

Веднага възниква въпросът дали това е реално действаща магия или измама. Ако попитаме науката физика, тя не може да отговори на този въпрос. По-красноречив е обаче отговорът на един от най-значителните представители на тази наука - Едисон. Той също носел амулет, а като учен, не вярвал във възможностите на предметите да акумулират такава енергия. На въпроса защо носи амулет, след като не вярва, той красноречиво отговорил, че го носи, защото действа, без значение дали му вярва или не.

Науката психология обаче твърди, че колкото по-силна е вярата в амулета, толкова по-мощно е неговото действие.

Бижутата-амулети

Амулет е всеки предмет, зареден със съответната енергия. На практика всеки такъв може да се превърне в амулет. Най-често обаче за тази цел служат бижутата. Този избор е лесно обясним - това са предмети, които непрекъснато носим на себе си, така че амулетът ще ни съпровожда навсякъде, без специално да го търсим.

Най-значителното направление на амулетите са скъпоценните камъни и метали, от които се правят бижута. Те са първият избор, защото действат най-силно. Причините са две: те са значително по-скъпи и на психологическо ниво се възприемат като по-силни. Другата причина е, че сами по себе си металите и природните камъни са заредени информационно.

Бижута-амулети

Пример за това е златото. То се ползва за бизнес амулет, защото е метал, добиван от земята и затова носи успех, богатство, просперитет. Рубини и гранати пък помагат в любовните начинания, диамантите са свързани с щастието, освен когато не са негативно натоварени от кръвта, пролята за тях.

Съветът на специалистите към всеки, който се чувства лишен от сили, усещането за упадък го следва непрекъснато, както и чувството, че късметът вече не го придружава, е да опита да обърне нещата в своя полза, като просто си избере подходящ амулет.

Привързаността към красив предмет, който ни придружава навсякъде, ще възвърне самочувствието на всеки, дори да не вярва в амулети и ще му помогне да преодолее по-лесно препятствията, които битието непрекъснато поставя на пътя ни.

Как да си направим сами бижу-амулет?

Най-силни и ефективни са амулетите, когато са лично изработени от човека, който ще ги носи. Това е естествено - в направата им е вложена част от личната енергия на майстора, която лесно ще се синхронизира отново с енергията на притежателя, защото става въпрос за едно и също лице.

Материалът, от който ще се направи бижуто, зависи от предназначението на амулета. Среброто се свързва с любовта, златото с богатството, дървото има положително влияние върху здравето. Тези елементарни знания помагат да се избере най-подходящият материал, в зависимост от предназначението, което ще има амулетът. Формата, големината и цялостната му визия вече са въпрос на лични виждания и вкус.

Като бижу може да се използват монети, окачени или вплетени в друг материал. Това е стара традиция, започнала от древен монашески ритуал, с който една монета е била превръщана в защитник срещу бедност, завист, зли очи и други беди.

Възможностите са много, но най-важна е личната енергия и вяра.

Как да използваме амулета?

Всеки амулет е предназначен за своя собственик и не може да бъде преотстъпван на други хора, защото след това вече няма да притежава силата да пази собственика си.

Вярата играе значителна роля при използването на амулета. Тя може да увеличи значително силата му.

Амулетът е нужно да се носи навсякъде от своя собственик. Не може да се разчита, че той ще помогне само когато собственикът му го търси в моменти, когато е в беда.

Колкото по-малко хора знаят за личния амулет, толкова по-добре. Енергията му ще бъде по-силна.

Виж още амулети за здраве и сполука, както и най-добрите амулети за жени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest