Магията на ескапологията

Магията на ескапологията

С термина ескапология се обозначава изкуството на човек да се измъква от всякакви затворени пространства. Защо такава способност се издига до висотата на изкуство?

Знаем, че тясното затворено пространство има силен психологически ефект върху човека. Съществува и термин, известен на всички - клаустрофобия. Превежда се като страх от тесни или затворени пространства. Затова излизането от такива ситуации е силно интригуващо и издигнато до висша степен умение.

В повечето случаи на него се гледа като на магия, нещо свръхестествено, неподвластно на обикновените човешки възможности. Като пример за върхови постижения в ескапологията се сочи магьосникът Хари Худини. Той показва различни номера пред публика, но печели световна слава точно с изкуството на ескапологията. Най-известен е номерът му да се освобождава от заключени белезници и да излиза от тесни пространства, в които е затворен.

Преди неочакваната си смърт Худини пише книга, в която обяснява триковете, използвани в своите необикновени изпълнения. Относно ескапологията разказът му е особено любопитен. Той разказва, че като малък имал слабост към сладките неща, но баща му ги държал под ключ и малкият любител на лакомства започнал да се упражнява в работата с различни заключалки, които на 10-годишна възраст вече отключвал бързо и успешно.

Eскапологията и Худини
Снимка: thevintagenews.com

Освобождаването от заключени вериги и белезници също има своето логично обяснение. Според самия Худини това не е труден номер. Достатъчно е преди да се поставят заключващите системи, мускулите да се надуят и след заключване да се отпуснат. Веригите и белезниците падат сами според магьосника. Всички останали номера, които затрудняват затворения в тясно пространство, също са обмислени предварително и се подготвят способи за тяхното неутрализиране.

Така че според занимаващите се с това трудно изкуство, необходима е наблюдателност, логика и подготовка, за да се създаде такъв номер и да се изпълни успешно. Разбира се, клаустрофобията не трябва да съществува като проблем за този, който иска да се посвети на трудното в магията, а именно ескапологията.

Неслучайно ескапологията е наречена балета на ръцете. Владеенето на тялото при нея стига до пълно съвършенство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest