Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Сънуване»Защо не сънувам?

Защо не сънувам?

липса на сънуване

Добрият сън е фундаментална част от човешкото здраве. Именно чрез спането тялото ни се възстановява, отпочива, а в този период се извършват и някои жизненоважни процеси. Сънуването е част от него и представлява неволеви процес, при който мозъкът ни събира идеи, емоции, усещания и изображения.

Сънуването се проявява само в една фаза на съня – така наречената REM-фаза. При нея се наблюдава засилена мозъчна дейност и на практика прилича на будното състояние именно заради засилената активност на съзнанието и тялото ни. В някои случаи сънища може да има и в други фази на съня, тях обикновено не ги помним.

Според последни проучвания, сънищата не са просто колекция от усещания – те са важни и за здравето ни. Учените смятат, че този процес помага на тялото и на съзнанието ни да се справи с емоциите; успява да изгради някои съществени механизми. Има дори теории, че при сънуването тялото ни ни подлага на различни ситуации на подсъзнателно ниво, за да имаме готовност да се справим с тях, ако някога ни се случат наяве.

Всеки обаче рано или късно се среща с човек, който твърди, че не сънува. Никога. Специалисти установяват, че подобни твърдения обаче са неверни. На практика тези хора не ви лъжат, защото те просто не помнят сънищата си. А те са сложен процес. Изчислено е, че повече от 2 часа от спането през нощта са времето, в което сънуваме. И още – средностатистическият човек сънува по около 7 пъти.

Дали помним или не помним сънищата си зависи единствено от фазата, в която се събуждаме, защото – както вече казахме, помним именно сънищата, които сънуваме във фазата, в която мозъкът ни е най-активен.

спане

Причините за това са много. На първо място, прекъсването на естествения цикъл на съня играе голяма роля. Часовниците и алармите сутрин са полезни, за да не закъснеем за работа, но всъщност те прекъсват естествен и жизненоважен процес в неподходящ момент.

Доказателството? Със сигурност сте забелязали, че някои сутрини се събуждате изключително бодри, а в други трудно успявате да се отлепите от леглото. И тук роля играе фазата на съня. Затова през последните години все по-популярни стават умните приложения, които изчисляват часът и минутата, в която е най-подходящо да се събудите. Важно е да въведете часа, в който обичайно заспивате, всичко останало ще свърши смартофонът ви.

Може би не помните сънищата си и защото спите прекалено дълбоко или пък се будите нощем. Приемът на приспивателни медикаменти също може да има такъв ефект, както и употребата на алкохол и други опиати. Ако искате да помните сънищата си, важно е да промените именно тези навици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest