Sanovnik.bg»Форум»Мистика и Езотерика»Мъдростта на изтока

Мъдростта на изтока

 • 12.09.16 09:17#1Апостол АпостоловАпостол АпостоловНовакРегистрация: 11.06.12Град: СофияОтговори: 1Мъдростта на изтокаИЗТОЧНА МЪДРОСТ

  В моите лични хороскопи аз отделям голямо внимание на здравословния статус. Точно затова чета специализирана медицинска литература. Попадали са ми и удивителни древни трактати. Искам да ви запозная с един от тях...

  Още през седми век китайският лекар Сун Съй Ямо е определил най-популярната формула за здраве и дълголетие: "Не слушай нищо, което те дразни, не говори празни приказки, не прави излишни движения, не задържай в главата си излишните и напълно ненужни суетни мисли".

  Неговите последователи са доразвили теорията на своя предшественик до 15 основни правила за добро, крепко здраве и дълъг живот.

  "Животът ни се дава за радост и затова няма нужда да се напрягаме, тревожим и преуморяваме." Това не означава, че трябва да се предаваме на напразното веселие и бездействие - ако седиш дълго, ще си навредиш на тялото, ако лежиш дълго, ще навредиш на дишането, ако стоиш дълго, ще навредиш на костите, ако ходиш дълго, ще навредиш на мускулите." Така са смятали духовните водачи и наставници на древните китайци.

  "Мъдър е този, който знае кога да спре." Това означава, че мъдрият знае цената на труда и постиженията, но и цената на почивката и покоя.

  Хун Тин Цзян, учен от 9 век дава следния съвет: "След като сте изпили чаша чай и сте се нахранили до насита, можете да си починете. След като сте се уморили от дневните грижи, можете да си починете. След като сте изживели живота си без да се поддавате на алчност и завист, можете да си отдъхнете".

  Още от дълбока древност учителите на Китай са говорили за съответствието между сезоните и етапите в човешкия живот.

  - Детството е "пролетта на живота". Децата са много подвижни, жадно опознават света и не са склонни към самоанализ. Това е време на активните действия и веселите игри, време на растеж и бързи промени.
  - Младостта е "лятото на живота". Време за постигане на физически и нравствена зрялост. В този период на човека са свойствени ясен ум, физическо здраве, но най-главното - в него се пробужда нравственото начало, потребността от осъзнаване.

  - Зрелостта е "есента на живота", когато събираме плодовете на жизнения си труд без значение праведни или не. Добродетелите на зрелите години са цялостност на душата, издържаност на характера, сливане на думите с делата. Човекът става източник на хармония и покой.

  - Старостта е "зимата на живота". Това е сезон на съсредоточеността и покоя. Добродетелите на стария са пазене на собствените сили и наставление на младите, единство на ума и чувствата.

  Ето и 15-те правила за запазване на здравето и дълголетието според средновековните китайски философи:

  - Лицето трябва по-често да се масажира.
  - Косата трябва по-често да се разресва.
  - Очите трябва постоянно да се движат.
  - Ушите трябва постоянно да бъдат нащрек.
  - Горните и долните зъби трябва постоянно да се докосват.
  - Устата трябва винаги да бъде прикрита.
  - В устата винаги трябва да има слюнка.
  - Дишането трябва да бъде леко.
  - Сърцето трябва да бъде винаги спокойно.
  - Съзнанието трябва да бъде винаги отворено.
  - Гърбът винаги трябва да бъде изправен.
  - Коремът трябва по-често да се гали.
  - Гърдите винаги трябва да бъдат свободни.
  - Речта не трябва да бъде многословна.
  - Кожата трябва да бъде леко влажна.

  АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
  ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest