С целувки древните се прекланяли пред боговете

С целувки древните се прекланяли пред боговете

Ритуалът на целуването най-вероятно е възникнал като част от израз на преклонение към боговете на древните. Хората, които се целуват често, живеят с пет години повече от другите.

1

Традиции

Традиции - Новите текстове и материали. Необясними явления, загадки и всичко касещо Традиции. Нашите статии за Традиции от древността до днес. Феномени, древни цивилизации, паранормални събития и Традиции.
Традиции - Велики четвъртък – митове и традиции за деня

Велики четвъртък – митове и традиции за деня

25.04.201927505

Според Библията на Велики четвъртък Исус Христос е бил заловен в Гетсиманската градина по време на молитва. На този ден традиционно се боядисват великденските яйца.

Традиции - Българските обичаи и традиции

Българските обичаи и традиции

08.01.201901198

За да бъде опознат един народ, трябва да се проследят неговите обичаи и традиции. Те са пътят към народопсихологията, към характера и духа му. Това са българските обичаи и традиции.

Традиции - Най-странните новогодишни традиции по света

Най-странните новогодишни традиции по света

31.12.201802423

Честването на Нова година е сред малкото празници, които обединяват целия свят. Но докато датата е една за всички, обичаите в различните страни са разнородни, пъстри и интересни.

Традиции - Как посрещнаха Коледа по света?

Как посрещнаха Коледа по света?

25.12.20180653

Може би най-необикновеният Дядо Коледа е онзи, който носи подаръци на послушните деца в слънчева и топла Австралия. Там белобрадият старец традиционно пристига не в шейна, теглена от елени, а на сърф и обикновено е облечен само с бански костюм.

Традиции - Най-странните традиции

Най-странните традиции

23.07.20180560

Всяка култура има своите традиции. В това число влизат обичаите, церемониите, вярванията и практиките, типични за тази общност. Тук сме събрали най-странните традиции от цял свят.

Традиции - Ето така са изглеждали Балканите в началото на XX век

Ето така са изглеждали Балканите в началото на XX век

01.05.201704595

С няколко цветни фотографии може да се върнете назад във времето и да разгледате страните от Балканския полуостров в началото на XX век.

Традиции - Чудатите Великденски традиции по света

Чудатите Великденски традиции по света

01.05.201605755

Великден е най-старият християнски празник и оцелявайки през вековете е повел след себе си многообразие от обичаи и традиции, някои от които на пръв поглед изглеждат доста странни.

Традиции - Народните поверия и традиции по Поганите дни след Коледа

Народните поверия и традиции по Поганите дни след Коледа

26.12.201501629

Българската народна традиция е изключително богата. Едвам раздигнали коледната трапеза и трябва да се подготвим за т. нар. погани дни или мръсни дни. Поганите дни се всички дни от Коледа но Йордановден.

Традиции - Да посрещнеш новата година в гробището

Да посрещнеш новата година в гробището

02.01.201501875

Нова година настъпва по различно време в различните места по света, като часовият пояс е предопределил и разграничение в традициите за празника, като някои от тях са доста странни и дори ужасяващи.

Традиции - В САЩ Нова година не настъпва без падането на топка

В САЩ Нова година не настъпва без падането на топка

31.12.201401551

В САЩ Новата година не може да започне без падането на Новогодишната топка на Таймс Скуеър в Ню Йорк. Традиционното ястие на Нова година е от бобчета с черно оченце в средата.