Луди факти за холандският Дядо Коледа

Луди факти за холандският Дядо Коледа

В нощта срещу 6 декември Синтерклаас идва в Холандия. Денят на Синтерклаас не е просто ранна Коледа, а съвсем различен от познатия ни празник. Тези факти за Холандския Дядо Коледа могат да ви смутят

1

Коледа

Коледа - Актуални заглавия и публикации. Мистерии, загадки и всичко за Коледа. Материали за Коледа от Средновековието до днес. Феномени, загадки, паранормални събития и Коледа.
Коледа - Християните честват събор на Пресвета Богородица

Християните честват събор на Пресвета Богородица

26.12.201801060

Първият ден след настъпването на Коледа се отбелязва като събор на Пресвета Богородица. Днес се четат хвалебствени слова за жената, родила Божия син, спасител на човешките грехове.

Коледа - Невероятно! Ето как Младият Хенри VIII отбелязвал Коледа

Невероятно! Ето как Младият Хенри VIII отбелязвал Коледа

25.12.201801474

19-годишният Хенри VIII бил ярък и енергичен владетел, и със сигурност се различавал от затлъстелия, параноичен и обсебен от мрачните си мисли крал, в който се превръща около 40-те си години.

Коледа - Поверия за Коледа

Поверия за Коледа

25.12.2018015779

Съществуват много поверия за Коледа, които са били важна част от отбелязването на празника. Едно от поверията за Коледа е, че всеки трябва да отиде и да си купи нещо от пазара.

Коледа - Как посрещнаха Коледа по света?

Как посрещнаха Коледа по света?

25.12.20180653

Може би най-необикновеният Дядо Коледа е онзи, който носи подаръци на послушните деца в слънчева и топла Австралия. Там белобрадият старец традиционно пристига не в шейна, теглена от елени, а на сърф и обикновено е облечен само с бански костюм.

Коледа - Посрещнете Коледа с тези мъдри и забавни цитати за празника

Посрещнете Коледа с тези мъдри и забавни цитати за празника

25.12.201801218

Коледа е най-чаканият празник в годината, когато еуфорията от предстоящите празненства и опаковане на коледни подаръци ни завладява. Ако искате допълнително да повдигнете коледния си дух, прочетете тези остроумни цитати за празника.

Коледа - Значението на сънищата между Бъдни вечер и Коледа

Значението на сънищата между Бъдни вечер и Коледа

24.12.2018016411

Сънищата в нощта между Бъдни вечер и Коледа, които са най-големите християнски празници в календара, имат силно значение за бъдещето и се определят като пророчески.

Коледа - Ако сте мома, скрийте първия залък от питката на Бъдни вечер

Ако сте мома, скрийте първия залък от питката на Бъдни вечер

24.12.2018010830

С първия залък от питката на Бъдни вечер неомъжените жени могат да проверят дали ги чака женитба през новата година. От Игнажден започват коледните и новогодишните обичаи и вярвания.

Коледа - Църквата ни заблуждава! Виж кои са лъжовните твърдения на Библията

Църквата ни заблуждава! Виж кои са лъжовните твърдения на Библията

30.03.201803311

Църквата и християнството пряко следват повелите на Библията в религиозното обучение на вярващите. Оказва се обаче, че куп неща, за които сме убедени, че са истина, всъщност са лъжи.

Коледа - Най-странните коледни и новогодишни обичаи по света

Най-странните коледни и новогодишни обичаи по света

31.12.201702295

Замяната на Дядо Мраз с Дядо Коледа в България доведе единствено до допълнителни разходи за родителите, на които сега им се налага да купуват подаръци два пъти – веднъж за Коледа и веднъж за Нова Година.

Коледа - Това е историята на приказния ритуал коледуване

Това е историята на приказния ритуал коледуване

25.12.20170321

По традиция сутринта на Коледа всяко семейство посреща група коледари. Макар че в България този обичай е съхранен в най-автентичния си вид, в миналото коледари са обикаляли в цяла Европа.