Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-великите жени воини, които смазвали империи

Най-великите жени воини, които смазвали империи

4 от 5 Снимки

4. Царица Зенобия


Зенобия управлявала град Палмира, днешна Сирия, в началото на миналото хилядолетие. През 250 година тя лично повежда въстание срещу Рим, съкрушава всичките изпратени срещу нея легиони и завладява голяма част от Мала Азия, Сирия и Армения. Обявява се за царица на Египет, като претендира, че е наследничка на Клеопатра.

Нужни били цели 25 години, за да може Рим да съкруши Зенобия. Тя е окована в златни вериги и показана по улиците на великия град. След това е заточена във вила в покрайнините на столицата, но продължава да оказва влияние до края на живота си с редица заплетени интриги.

В представите на хората великите пълководци са винаги мъже. Това се дължи до голяма степен на статуса на жените в предишните векове, който не им е позволявал да имат съществена роля в обществения живот.

Историята обаче познава жени, успели с огъня на характера си да разбият тези стереотипи и да изпишат имената си с големи букви в хрониките. Става въпрос за представители на нежния пол, които буквално не си поплюват - категоричността и уменията им дори надвишават тези при известните мъже воини в историята.

В галерията горе може да прочетете за 2 дами, които успяват да разбият почти хиляда годишно робство и да върнат свободата на своите хора. Също така в аналите е останала една кралица, която буквално смазва римски легиони без да ѝ мигне окото. Представяме ви най-великите жени воини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати