Клонката от имел е задължителена на Коледа

Клонката от имел е задължителена на Коледа

Имелът е сакрално растение, което на Коледа помага да запазим любовта, здравето и късмета в дома ни. Под клончето имел е традиция да се подари целувка на любимия.

В Европа най-разпространен е белият имел – растение с тънки клонки и белезникави плодчета. Имелът е полупаразитно растение, което се вкоренява и се разраства в храстче с форма на топка високо в клоните на старите дървета.

Имелът поема влага и хранителни вещества от дървото, под чиято кора пуска корените си. Любимите гостоприемници на имелите са ябълковите дървета.

Имелът расте и на брези, кестени, дъбове, липи и дори върху иглолистни дървета. През зимата, когато дърветата са без листа, имелът се вижда ясно върху клоните.

Клонката от имел е задължителена на Коледа

В продължение на векове имелът е бил обвит в загадки и мистика, растението е било важна част от много езически ритуали и тържества на европейските племена.

Друидите – жреците на древните келти, смятали, че имелът е свещено растение и вярвали, че то може да предпази от зли сили и да излекува всяка болест.

Средновековните доктори са смятали имела за панацея и универсална противоотрова. Самолечението с имел е недопустимо, но екстракт от растението влиза в състава на много лекарствени препарати.

Популярната традиция за целувка под клонка имел на Коледа се корени в древноскандинавската митология, където имелът е бил подчинен на богинята на любовта – Фрея.

Враждуващи воини, които случайно се срещнели под клонка имел, трябвало завинаги да се сдобрят. В процеса на борба срещу езичеството християнската църква се опитала да забрани имела, но не постигнала успех.

Рейтинг

4.4
Общо 7 гласували
5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Светозар
Светозар
13.08.2014 16:39
Мислех, че Коледа е християнски празник...
2
0
Божена
Божена
04.01.2015 00:39
Ама не е.Рождество Христово,който се чества от Католиците на същата дата е :)
2
0