Какво е метеоритен дъжд?

Какво е метеоритен дъжд?
Снимка: sanovnik.bg

Метеоритен дъжд или звезден дъжд е едно от най-често срещани астрономически явления. Астрономите го наричат метеоритен поток. Той се характеризира с голям брой метеори, които пресичат звездната орбита на нашата планета. Когато попаднат в горните слоеве на нашата атмосфера, те се загряват от триенето с въздуха и изгарят.

Тези частици твърда материя, които се носят в космоса, са отломки от периодични комети, останали в орбита около Слънцето. С някои от тях се сблъскваме на определен период от време.

Метеорните потоци, които на земята изглеждат като дъжд от падащи звезди, по правило носят името на съзвездието, в което се намира техният радиант. Те се носят из космическото пространство със скорост от 50 400 до 255 600 км/ч.

Най-важната им характеристика на метеоритния дъжд е зенитното часово число, което подсказва колко броя метеори, изгарящи в атмосферата, могат да бъдат наблюдавани в рамките на един час при ясно нощно небе.

Всяка година близо 200 000 тона метеорити попадат в нашата атмосфера. Най-честите (от астрономическа гледна точка) посетители на нашето небе са Акваридите, Делта -аквариди, Лириди, Дракониди, Квадрантиди, Джеминиди, Ориониди и др.

Някои от тези метеорни дъждове могат да се наблюдават ежегодно на точно определени дати, докато другите ни навестяват далеч по-рядко. Удивително е, че за някои от тях се намират сведения, датиращи от 500 г пр. Хр.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати