sanovnik.bg»Съвети»Дарвинизъм - какво значи?

Дарвинизъм - какво значи?

Дарвинизъм - какво значи?

За мнозина от нас Чарлз Дарвин е известен преди всичко като баща на еволюцията. Той формулира своята теория за произхода на видовете, като описва еволюцията като промяна на видовете с течение на времето.

Дарвин е първият, който дава и точно описание как работи промяната - чрез естествен подбор.

Терминът Дравнинизъм става синоним на теорията на еволюцията, но също така има и далеч по-широко значение.

В наши дни под Дарвинизъм се обединяват множество идейни течения или концепции, свързани промяната на видовете или еволюцията. Тази концепция свързва дори течения, които нямат нищо общо с трудовете на Дарвин.

За автор на термина Дарвинизъм се сочи Томас Хъксли, който го е използвал за първи през април 1860 година. Тогава Хъксли е употребил Дарвинизъм с цел да даде описание на идеи по отношение на еволюцията, сред което не само на Дарвин, но и на Томас Малтус и Хърбърт Спенсър.

Няколко десетилетия след като Хъксли употребява за първи път този термин, той вече се свързва с идеята че естественият подбор е единственият еволюционен механизъм в противовес на ламаркизма. По-късно идеите на Дарвин биват обединени с други и така се достига до съвременната еволюционна теория, каквато я познаваме днес.

В по-широк смисъл Дарвинизъм може да бъде употребен като синтез на съвременната еволюционна теория, но някои учени са категорични, че подобна употреба може да бъде подвеждаща.

По времето, когато Дарвин публикува своята теория за произход на видовете, той не е бил запознат с генетиката. Това означава, че в неговите изследвания не са включени изследванията на микроеволюцията чрез ДНК мутации, както и редица други молекулярни биологични принципи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати