sanovnik.bg»Съвети»Колко литра кръв има в човешкото тяло?

Колко литра кръв има в човешкото тяло?

MarianeMariane
Джедай
330112170
Колко литра кръв има в човешкото тяло?

Кръвта е онази живителна, наситено червена течност, която циркулира в кръвоносната ни система и чрез която кислородът се пренася от кръвните клетки до всички органи в тялото.

Човешката кръв се състои от плазма, която съдържа 90 процента вода, соли, глюкоза и други необходими вещества. В нея се намират протеини, които подсилват имунната система на тялото и пренасят важни хранителни вещества.

Трудно е да се отговори колко точно кръв има в човешкото тяло, защото тя зависи от възрастта на човек, телесната му маса и др. фактори.

Стандартно се приема, че един зрял мъж има около 5-6 л кръв, докато жените обикновено имат около 4-5 литра. Разбира се тези цифри са относителни, защото един мъж 75 кг няма как да има еднакво количество кръв с друг мъж, чието тегло е двойно.

Човешката кръв представлява от 5 до 7 процента от телесната маса, но количеството варира в зависимост и от възрастта. При новородените количеството кръв е по-голямо в сравнение с това на възрастните. При тях на 1 кг тегло има 150 куб. см кръв, докато при възрастните хора съотношението е 60 куб. см на кг тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
Общо гласували: 12
55
42
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати