Колко кости има човек?

Колко кости има човек?
Снимка: sanovnik.bg

Костите в човешкото тяло са 206 на брой. В зависимост от мястото на което се намират, както и от функцията им, те имат различна форма и големина. Някои анатомични различия и дефекти могат да доведат до образуване на по-малко или повече кости в скелета.

Най-често срещаните различия се откриват в истинските ребра или появата на допълнителни поясни прешлени. По структура и форма костите биват къси, дълги и плоски. Дългите кости се намират в ръцете и краката. Те осигуряват свободните им движения.

Късите кости образуват важни комплекси, които осигуряват на тялото подвижност, гъвкавост и здравина. Изграждат ходилата, китките и гръбначния стълб. Плоските кости са гръдната кост, черепа, ребрата, горната част на тазовата кост и лопатката. Плоските кости се състоят от две на брой пластинки много плътно костно вещество, между които има червен костен мозък.

Още през вътреутробното развтие на бебето костите са изградени от хрущялна тъкан. В този хрущял се появяват специални ядки за вкостяване, които постепенно нарастват и хрущялната тъкан бива заменена от костна. Формирането на скелета е много важно, защото именно той определя формата на тялото, осигурява опората му и не на последно място – дава защита на вътрешните органи.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати