Как се освещава кръстче?

Как се освещава кръстче?
Снимка: sanovnik.bg

Кръщенето е едно от големите християнски тайнства. Чрез него в редиците на християнството се приобщава всеки, която е решил да изповядва християнската вяра. За да бъде кръстен човек, свещеникът трябва три пъти са го потони в купела със светена вода в името на Отца, Сина и Светия дух.

Когато се кръщава бебе, то се очиства от греховете на родителите си, а когато кръщаваният е възрастен, с потапянето в светената вода се очиства от първородния си грях и от всички други грехове, които е натрупал до този ден.

Ключов елемент в кръщенето е, когато кръстникът дари на кръщелника си малко златно или сребърно кръстче. Кръстчето се освещава по време на ритуала и трябва да се носи цял живот като символ на християнската мяра.

Самият процес по освещаване на кръстчето се извършва от свещеник. Той го пръска няколко пъти със светена вода, а след това трябва да прочете специална молитва, за да завърши тайнството на освещаването.

Малко известен факт е, че Патриарх Евтимий твърдо се е противопоставял на практиката да се освещава кръст, която по негово време (14 в.) е било широко застъпена само при арменците. Един от риторичните въпроси, които е задавал е: “ Как може с вода да се освещава това, което освещава всичко, включително и водата...".

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати