Какво е киселинен дъжд?
sanovnik.bg»Съвети»Какво е киселинен дъжд?

Какво е киселинен дъжд?

Какво е киселинен дъжд?

За разлика от обикновения дъжд, който носи живителна влага на растенията, киселинният дъжд причинява щети на околната среда, заради отровните киселинни съединения, които се намират в него и откъдето идва и наименованието му.

Мнозина се питат какво е киселинен дъжд, какво го различава от обикновения и как точно се получава.

Киселинният дъжд се получава, когато урбанизираният смог, отровни химически съединения и химикали, отделяни от заводите, се свържат с влагата във високите слоеве на атмосферата.

В резултат на това протича химична реакция и се образуват различни киселинни съединения, които падат на земята под формата на дъжд.

Най-силно негативно влияние върху околната среда оказва енергетиката. Отделяните от ТЕЦ-овете серни съединения - серен диоксид и сероводород се окисляват и хидролизират в атмосферата, образува се сярна киселина, която буквално се излива на земята под формата на киселинен дъжд.

Подобно е положението и с азотните съединения -окиси и перокиси, които при взаимодействие с вода се превръщат в азотна киселина.

Не е за подценяване сярата, която се отделя в атмосферата. При досег с вода тя се превръка в истинска сярна киселина.

Киселинните дъждове са едни от бичовете на съвременния начин на живот и пряко се дължат на човешката дейност.

В резултат на прекомерното замърсяване на атмосферата, киселинните дъждове падат на земята и имат неблагоприятно въздействие върху сладководните екосистеми, агро-екологичните системи, засилват ерозията на земната кора, унищожават рибата, нарушават хранителните вериги и действат пагубно върху посевите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати