sanovnik.bg»Съвети»Как се разнознава истинският диамант?

Как се разнознава истинският диамант?

Как се разнознава истинският диамант?

Диамантите са най-добрият приятел на момичетата, но и смъртен враг на портфейла на мъжете. Цената на този скъпоценен камък, дори когато той е от сравнително ниско качество, е не по-малко от 1500 лв./карат, което го прави доста скъпо удоволствие.

Но за жалост цената на камъка или разположението и интериора на магазина, от който го купувате, сами по себе си не са достатъчни, за да прецените дали диамантът, който купувате, е истински.

Най-точен отговор на този въпрос може да ви даде доверен бижутер или хемолог (оценител на скъпоценни камъни). Но ако не разполагате с такива, то трябва да откриете друг начин за проверка.

Има няколко начина да проверите дали камъкът, който ви предлагат, е истински диамант или е евтино копие от цирконий.

На първо място огледайте добре диаманта. Търсете на него щампи с проби от вътрешната страна. Там трябва да има изписани някои от символите - 10K, 14K, 18K, 585, 750, 900, 950, PT, Plat. Ако те липсват, е твърде вероятно да се опитват да ви пробутат фалшификат. А откриете ли гравирано C.Z. (cubic zirconia), бягайте надалеч, защото това, което ви предлагат е евтин цирконий.

Цената на пръстена, на който е сложен диаманта също е показателна. Все пак никой не слага скъпоценен камък на евтин пръстен от хипоалергичен метал. Обърнете внимание и на захващането - по правило дъното на диаманта трябва да се вижда, защото той се захваща за пръстена с държачи, а не се лепи с лепило.

Шлифованите диаманти разсейват светлината. Те не позволяват през тях да се чете или да се виждат ясно малки символи, отбелязани на лист хартия. Освен това те са изключително топлопроводими. Така, ако дъхнете върху него, той изобщо не трябва да се изпоти. Ако го нагреете за 30 секунди със запалка, той изобщо няма да се промени или повреди.

Подложени под ултравиолетова светлина диамантите имат прозрачно или белезникаво синьо сияние. Може да го тествате и със сярна киселина, която няма да повреди истинския диамант, но ще остави мътна следа върху циркония.

Както е известно на всички, диамантите са най-здравият материал на земята. Те могат да бъдат издраскани само от друг диамант, ето защо ако успеете да нараните повърхността на камъка с игла или стъкло, то най-вероятно ви пробутват обикновено стъкло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати