sanovnik.bg»Съвети»Защо индийците имат червена точка между веждите?

Защо индийците имат червена точка между веждите?

MarianaMariana
Джедай
3301121149
Защо индийците имат червена точка между веждите?

Несъмнено индийките са едни от най-красивите жени в света. Тяхната екзотична красота се допълва от грима и особено от характерните само за Индия червени точки (бинди), които се слагат на челото, между двете вежди.

В наши дни много жени не само в Индия, но и в Европа носят бинди основно като декорация и част от грима, без да се съобразяват всъщност със символиката, традицията и значението на въпросната червена точка.

А традицията да се носят бинди е древна. В миналото тя е била знак за принадлежност към ведическата култура. В превод от санскрит бинди означава капка и нейната функция е да покадва чистотата на чистотата на мислите и съзнанието.

По тази причина биндата в миналото се е поставяла само от свещеник. Той я е поставял на лицата само на онези хора, които са присъствали на религиозната служба, т.нар. пунджата, след която всички са се смятали за пречистени.

В индийските храмове боята, от която се поставят биндите, се съхранява на специално място. Тя задължително е червена, защото червеният цвят символизира кръвта.

Първоначално младоженците са поставяли на челата на съпругите си капка от собствената си кръв, ето защо носенето на бинди първоначално е било характерно особено за жените и то омъжените жени.

По-късно бинди започнали да се правят с боя. Променила се традицията бинди да се прави само в червен цвят и по лицата на индусите се появили жълти бинди в знак на траур, червено-кафяви бинди и всякакви други цветове бинди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати