Защо се подаряват нечетен брой цветя?

Защо се подаряват нечетен брой цветя?
Снимка: sanovnik.bg

Понякога един букет може да изрази най-добре това, което ние с хиляди думи няма да успеем. Даряването и получаването на цветя имат символно значение още от дълбока древност и отдавна са се превърнали в част от етикета на общуване.

Цветя се подаряват по всякакви поводи - радостни и тъжни, официални или не. Но изготвянето и поднасяне на букет се подчинява на правила, с които повечето хора се съобразяват, като например колко цветя се подаряват на жив човек или колко цветя се носят на погребение.

У нас е прието на живи хора да се подаряват нечетен брой цветя. Смята се, че така получателят се пази от уроки и се нарича за добър късмет и успех в начинанията.

Обикновено се подносят едно, три, пет, седем, девет, единадесет или петнадесет цвята. Не се поднася букет с 13 цвята, защото се смята, че това носи лош късмет.

Неписано правило е, когато цветята са повече от 12, че техният брой може да е четен, но задължително трябва да е кратен на 6.

Все пак трябва да отбележим, че традициите по света в поднасянето на цветя и букети се различават чувствително. В много страни от Западна Европа и САЩ е прието по радостни поводи да се подаряват задължително четен брой числа, а при тъжни - нечетен.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати