Колко са високи пирамидите?

Колко са високи пирамидите?
Снимка: sanovnik.bg

Пирамидите в Египет са едно от седемте чудеса на античния свят. Те представляват величествени архитектурни структури, изградени в Древен Египет и са сред най-посещаваните туристически забележителности.

Малцина обаче знаят, че пирамидите не са четири или пет на брой, които обикновено се посещават от туристите, а наброяват повече от сто. До ден днешен в долината на царете има открити повече от 138 пирамиди, в които са положени мумиите на фараоните и техните съпруги. Всички те са изградени по времето на Средното царство и Старото царство.

Най-ранните египетски пирамиди се намират в Саккара, северозападно от Мемфис. Сред тях най-голям интерес буди пирамидата на Джосер, която е строена по времето на Третата династия и смайва с размерите си. Тя е висока около 60 метра и има правоъгълна основа със страни 125х115 метра.

Най-известните и разпознаваеми пирамиди се намират в некропола на Гиза в покрайнините на Кайро. Сред тях най-голяма е Хепосовата пирамида, който има височина от върха до основата цели 137.3 метра. Нейната основа е квадратна със страна 230.4 метра. Смята се, че първоначално пирамидата е била висока 147.3 метра, в в един момент върхът ѝ се е отчупил.

Втора по височина е пирамидата на Хефрен, която е висока 136.4 м от основата до върха. Нейната първоначална височина е била 143.4 метра, но час от върха липсва. Историците разполагат със сведения, че при построяването си тя е била украсена с розов гранит, който днес липсва.

Със своята височина от едва 61 метра пирамидата на Микерин е най-малката от трите пирамиди в Гиза.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати