Колко време човек може да издържи без въздух?

Колко време човек може да издържи без въздух?
Снимка: sanovnik.bg

Хората имат нужда от кислород. Благодарение на него се поддържат всички жизнени процеси в човешкото тяло. Именно кислородът е това, което поддържа клетките в тялото живи. Липсата му дори и за няколко минути води до разрушаването им.

Особено критична е липсата на въздух за човешкия мозък. Мозъкът е най-големият потребител на кислород в тяло, той изразходва почти 20 процента от целия кислород, въпреки че е тежи едва 5 процента от общата телесна маса.

Ако притокът от кислород към мозъка бъде напълно прекъснат, човек ще изгуби съзнание в рамките на 10 секунди. Останали без жизненоважния кислород, клетките в мозъка ще умрат в рамките на 4 до 6 минути, в резултат на което човек ще умре.

Няколкоминутната липса на въздух може да остави човек във вегетативно състояние, където все още съществуват телесни функции на лицето и някакви основни рефлекси, но няма мозъчна дейност. Такива пациенти обикновено умират в рамките на една година.

Смята се, че средностатистическият човек би могъл да задържи дъха си под вода, респективно да издържи без въздух 2 минути. Професионалните гмуркачи и водолази могат да задържат дъха са 4-5 минути, основно защото белият им дроб е по-развит.

Световният рекорд по задържане на дъха под вода принадлежи на датчанина Стиг Севериснсен, който е успял да задържи дъха си 22 минути. Той е успял да постигне това, като непосредствено преди опита е дишал чист кислород, за да елиминира от организма си голяма част от въглеродния диоксид и азота.

Освен това той е поставил рекорда в басейн с температура на водата 30 градуса, а както е известно студената вода забавя жизнените процеси.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати