Sanovnik.bg»Съвети»Какво е пуджа?

Какво е пуджа?

Какво е пуджа?

Пуджата е свещен ритуал в хиндуизма, който обикновено се извършва в чест на някакво божество от индийската религия. Понякога обаче може да се извършва и за почитане на свещено животно, духовен учител - гуру, за успокоение на душите на мъртвите, както и дори в чест на неодушевен предмет.

Няма един единствено установен начин за протичане на пуджа - всяка може да включва различни по времетраене и последователност на провеждане свещенодействия.

Най-честите ритуали обаче, които са типични за пуджата, са свещени песнопения (мантри, киртани и т.н.), хвърляне на билки и ориз в свещения огън, къпане със свещена вода (включително в река), запалване на различни аромати - т.нар. кадене.

Възможно е също да се танцуват ритуални танци под музикален съпровод или напеви. При пужда в чест на някакъв свещен предмет (например лингам) обектът може да бъде поливан с мляко, което се прави за берекет, за пречистване, за плодородие или има други сродни значения.

Почти задължителна за всички пуджи част е почерпката или раздаването на храна. Декорирането с цветя, свещени предмети, снимки и образи на богове или духовни лица също са част от всички подобни ритуали.

Обикновено всяка пуджа има водещ - едно или няколко лица. Те ръководят действията, напътстват участниците в ритуалите, предварително знаят последователността на действията и когато всичко е изпълнено, дават сигнал, че пуджата е завършила.

В някои ритуали участват само мъже, но често съставът на участниците е смесен.

Чрез всички свещени действия в една пуджа се изразява любов, желание за служене и преданост, почит, отдаденост, вяра.

Може също да търси благословия, за да отправят молитви за здраве, за закрила от почитаното божество, гуру или обект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати