Sanovnik.bg»Съвети»Кога празнува имен ден Красимир?

Кога празнува имен ден Красимир?

Кога празнува имен ден Красимир?

На 6-ти март празнуват имен ден всички, които носят името Красимир и Красимира, както и на техните производни. Това име възниква през епохата на Възраждането като свободен превод от гръцкото име Козма.

От славянски превод то означава "който краси света". Вярва се, че децата, носещи имената Красимир и Красимира са наречени да бъдат красиви и мирни, принасящи на дома красота и уют.

В православния календар на този ден се почита паметта на четиридесет и двамата християнски военачалници, пожертвали се в името на християнската вяра. Този ден се нарича ден на Свети 42 мъченици в Амория.

Това е така защото според историческите извори в началото на IX век град Аморя (в малоазийската област Фригия) бил непрекъснато нападан и обсаждан от арабски племена, изповядващи исляма. В една от битките през 840 година християните се защитавали от настъпление на арабските племена. Когато врагът тъкмо се готвел да отстъпи, предател им показал уязвимата страна на крепостната градска стена. Благодарение на това градът бил превзет и опожарен и унищожен.

Повечето жители и войници защитаващи града били избити или взети в робство. Но това не било достатъчно и за възмездие победителят заповядал да бъдат затворени в тъмницата главните военни началници на града Амория. Те били четиридесет и двама.

На този ден църквата почита паметта на тези смели мъже, които се противопоставиха на врага в името на своята вяра и се превърнаха в символ на храброст и преданост към принципите на Християнството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати