Sanovnik.bg»Съвети»Какво е ползаник?

Какво е ползаник?

EvgeniaEvgenia
Новак
3
Какво е ползаник?

С Игнажден (Полазник) на 20 декември (в случай че датата се падне в неделя, празника се измества ден по-рано), започват коледните празници в традиционния български календар.

Игнажден е празника на Свети Игнатий Богоносец. Освен с този светец, празника се свързва и със Света Богородица. Смята се, че на този ден започват нейните родилни мъки.

Най-важното на Игнажден е кой първи ще влезе в къщата. Ако е в добро здраве, имотен, работлив и почтен е на добро. Затова домакините още преди Игнажден се уговарят с някой, който отговаря на техните представи. Смята се, че какъвто е първият гост на този празничен ден, такава ще бъде и годината.

Този специален гост се нарича традиционно “полазник”, тъй като ще благослови дома. Полазникът извършва това обредно действие, което материализира желанието на стопанина на къщата за берекет, през новата година.

На някой места в България този гост разравя домашното огнище, за да може то да донесе щастие и късмет за всички в дома. Полазникът казва: Колко искрици в огнището, толкова яренца, теленца и др. в къщата.

Има няколко поверия за Игнажден. Смята се, че ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.

Добра поличба е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

Имен ден имат: Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати