Sanovnik.bg»Съвети»Как да се отърва от критицизма?

Как да се отърва от критицизма?

Как да се отърва от критицизма?

Критицизмът е част от живота ни, но начинът, по който реагираме на него, може да направи значителна разлика в нашето благополучие и лично развитие.

Критицизмът може да има градивна, но и деградивна роля. Когато е с градивен характер, то той има за цел да подпомогне нашето развитие.

Когато е деградивен, критицизмът може да нанесе психологически последствия, които да попречат на нашата увереност и личностно усъвършенстване.

Критиката може да бъде конструктивна, но е важно да я модифицираме по начин, който да ни помогне, вместо да ни събори психически.

Как да се отървем от критицизма

Разбиране на критицизма

Първо, важно правило е да приемаме критиката напълно обективно. Важно е да идентифицираме намеренията на критиката - как са насочени, как са поднесени и дали в края на тях стои поука, от която да можем да се възползваме в развитието си.

Извличане на ползите

Дори и да е трудно, опитайте се да извлечете полезната информация от критиката, която може да ви помогне за растеж и подобрение. Това ще подейства единствено във ваш плюс и ще ви помогне да откриете нови пътища за усъвършенстване.

Контрол върху ситуацията

Поддържайте самоконтрол и не реагирайте в обиден или агресивен начин. Направете си пауза за размисъл, преди да реагирате. Това може да ви помогне да развиете нова гледна точка и да подходите по различен начин в ситуацията.

Как да спрем да се критикуваме

Бъдете оптимистични

Практикувайте позитивно мислене и изразявайте себе си с любов и разбирателство. Фокусирайте се върху положителните си черти и избягвайте да се вглъбявате в отрицателните си страни.

Приемете себе си

Приемете себе си с всичките си слабости и силни страни. Помнете, че никой не е перфектен и всеки има нещо, по което работи. Не се надценявайте или подценявайте, бъдете реалисти със себе си и не си поставяйте твърде високи цели, които след това да ви оставят разочаровани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати